Musaka
Danie tureckie, odmiana bułgarska
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej jagnięcego, ja użyłam wieprzowo-wołowego)
- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki oleju (125 ml)
- 3 cebule, drobno pokrojone
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w 3/4 szklanki wody
- 3 pomidory pokrojone w drobną kosteczkę
- 3 pomidory, pokrojone w plasterki
- 2 bakłażany, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól
Przygotowanie:
1. Na rozgrzana patelnię z 1/4 szklanki wrzuć cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, mięso, poszatkowane pomidory oraz natkę pietruszki.
Duś przez około 10 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, następnie bez przykrycia do momentu wyparowania płynu.
Dodaj paprykę, ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.
2. Na reszcie oleju podsmaż plastry bakłażana na zloty kolor.
3. Przygotowany farsz wyłóż na tortownicę posmarowaną masłem.
4. Mąkę należy zarumienić na suchej patelni, dodać i zmieszać z jajkiem i żółtym serem, całość powinno się rozlać na wierzchu musaki.
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz