Kurczak po kijowsku
- ukraińska wersja de volaille, z natką pietruszki i sokiem z cytryny
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 10 dag masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sok z 1/2 cytryny
- sklarowane masło
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Utrzyj natkę z masłem, w trakcie ucierania powoli dodawaj sok z wyciskanej cytryny (nie cały).
Uformuj cztery wałeczki o średnicy 1-2 centymetrów. Włóż do lodówki.
2. Delikatnie rozklep tłuczkiem filety z piersi kurczaka. Rozbij bardziej przy krawędzi niż po środku.
Powstałe płaty skrop sokiem z cytryny oprósz solą i pieprzem z każdej strony.
Powstałe płaty skrop sokiem z cytryny oprósz solą i pieprzem z każdej strony.
3. Na każdym filecie ułóż wałeczek masła z natką i zwiń w rulon szczelnie, tak aby masło nie wypłynęło podczas smażenia. Wspomagałam się wykałaczkami.
4. Powstałe kotlety panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
5. Smaż na sklarowanym maśle. Najpierw na dużym ogniu, następnie mniejszym.
Potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami. Proponuje z mniej ukraińskim purée i surówką z rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz