środa, 6 lutego 2013

Kurczak po kijowsku

Kurczak po kijowsku

- ukraińska wersja de volaille, z natką pietruszki i sokiem z cytryny



Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 10 dag masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sklarowane masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Utrzyj natkę z masłem, w trakcie ucierania powoli dodawaj sok z wyciskanej cytryny (nie cały).
Uformuj cztery wałeczki o średnicy 1-2 centymetrów. Włóż do lodówki.

2. Delikatnie rozklep tłuczkiem  filety z piersi kurczaka. Rozbij bardziej przy krawędzi niż po środku.
Powstałe płaty skrop sokiem z cytryny oprósz solą i pieprzem z każdej strony.

3. Na każdym filecie ułóż wałeczek masła z natką i zwiń w rulon szczelnie, tak aby masło nie wypłynęło podczas smażenia. Wspomagałam się wykałaczkami.

4. Powstałe kotlety panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. 

5. Smaż na sklarowanym maśle. Najpierw na dużym ogniu, następnie mniejszym. 

Potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami. Proponuje z mniej ukraińskim purée i surówką z rukolą.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz