poniedziałek, 11 lutego 2013

Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

- lekkie śniadanie dla dwojga na dobry początek dnia



Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki startej cukinii
  • 2 łyżki startego sera
  • ewentualnie: kawałki drobno pokrojonej pomidora bez skórki, łosoś, szynka
Przygotowanie:

1. Rozbite jajka dopraw solą i pieprzem. Dolej mleka i dosyp mąki. Energicznie roztrzep składniki tak aby utworzyły jednolitą pienistą masę - przez około pół minuty. Dodaj tartą cukinię.

2. Na małą patelnie wrzuć masło, rozgrzej aby się rozpuściło (ale nie zbrązowiało!). Na skwierczące masło wylej połowę masy i rozprowadź po patelni tak aby cukinia była równomiernie rozłożona. Staraj się aby masa równomiernie się ścinała na patelni. 

3. Gdy masa już całkowicie będzie ścięta, a wierzch jednocześnie odrobinę wilgotny, dodaj składniki jak szynka, czy wędzony łosoś, oprósz tartym serem. Smaż omlet przez kolejne 30 do 60 sekund do momentu kiedy spód będzie zarumieniony. 

4. Złóż przy pomocy jak najszerszej szpatułki omlet na pół i smaż przez kolejne 15 sekund aż masa w środku lekko stężeje. Zsuń omlet na talerz i od razu podaj do konsumpcji.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz