Tarta z pomidorami
- słodkawe danie obiadowe
Składniki:
Ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Farsz:
- około 1 kg pomidorów
- kulka sera mozzarella
- podobna ilość (125 g) startego żółtego sera
- 150 g śmietanki kremowej (jedno opakowanie)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
I. Ciasto kruche:
1. Na usypany wzgórek z mąki dodaj masło, sól i jajko. Rozetrzyj wszystko ze sobą energicznie. Utwórz z tego jedną bryłę, owiń folią i włóż na 1 godzinę do lodówki.
2. 2/3 ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie.Przenieś ciasto na wysmarowaną masłem tortownicę. Wyłóż ciastem także ścianę tortownicy. Zrób na gęsto dziurki widelcem w spód ciasta. Następnie wstaw formę z ciastem do lodówki na kolejne 30 minut.
3. Okryj formę tortownicy folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Następnie piecz bez filii przez kolejne 15 minut. Ciasto powinno obyć lekko zarumienione.
II. Nadzienie:
1. Pomidory obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, zostawiając jedynie miąższ. Możliwie najlepiej odsączyć z soku za pomocą ręczników papierowych.
2. Do miski wbić jajka, dodać śmietanką, sól, pieprz i oregano. Roztrzepać na jednolitą masę i połączyć z startym serem żółtym i mozzarellą.
III. Połączenie
1. Rozwałkować pozostałą 1/3 ciasta. na cienki placek. Podzielić go na 6 pasków.
2. Wyłożyć na tortownicę z upieczonym ciastem ćwiartki pomidorów a na nie wylać przygotowaną wcześniej masę. Na wierzch położyć pokrojone paski ciasta.
3. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut, do ścięcia masy serowej z jajkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz