czwartek, 7 lutego 2013

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

- słodkawe danie obiadowe



Składniki:

Ciasto :
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Farsz:
  • około 1 kg pomidorów
  • kulka sera mozzarella
  • podobna ilość (125 g) startego żółtego sera
  • 150 g śmietanki kremowej (jedno opakowanie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

I. Ciasto kruche:
1. Na usypany wzgórek z mąki dodaj masło, sól i jajko. Rozetrzyj wszystko ze sobą energicznie. Utwórz z tego jedną bryłę, owiń folią i włóż na 1 godzinę do lodówki.

2. 2/3 ciasta  rozwałkuj na oprószonym mąką blacie.Przenieś ciasto na wysmarowaną masłem tortownicę. Wyłóż ciastem także ścianę tortownicy. Zrób na gęsto dziurki widelcem w spód ciasta. Następnie wstaw formę z ciastem do lodówki na kolejne 30 minut. 

3. Okryj formę tortownicy folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Następnie piecz bez filii przez kolejne 15 minut. Ciasto powinno obyć lekko zarumienione.

II. Nadzienie: 
1. Pomidory obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, zostawiając jedynie miąższ. Możliwie najlepiej odsączyć z soku za pomocą ręczników papierowych. 

2. Do miski wbić jajka, dodać śmietanką, sól, pieprz i oregano.  Roztrzepać na jednolitą masę i połączyć z startym serem żółtym i mozzarellą. 

III. Połączenie
1. Rozwałkować pozostałą 1/3 ciasta. na cienki placek. Podzielić go na 6 pasków. 

2. Wyłożyć na tortownicę z upieczonym ciastem ćwiartki pomidorów a na nie wylać przygotowaną wcześniej masę. Na wierzch położyć pokrojone paski ciasta.

3. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut, do ścięcia masy serowej z jajkiem.





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz