Słodki gulasz z kurczaka
- karaibska przypowieść kulinarna
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 3 pomidory
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka szczypiorku
- 3 łyżki pietruszki
- 2 ząbki czosnku - zmiażdżone
- 1 świeżego tymianku (użyłam suszonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu - świeżo zmielonego
- 4 nóżki kurczaka obranych ze skóry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 średnie marchewki - pokrojone w centymetrowe kawałki
Dodatkowo: ryż i cytryna pokrojona na ćwiartki
Przygotowanie:
1. Posiekaj drobno cebulę, pomidory, łodygę selera naciowego, szczypiorek oraz pietruszkę. Wsyp wszystko do większej miski. Dodaj czosnek, tymianek, sok z cytryny, słodki sos chilli, sól i pieprz. Dodaj nóżki z kurczaka i wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli to możliwe - przykryj miskę i wstaw na noc do lodówki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni, dosyp cukier i podgrzewaj o czasu powstania bąbelków. Wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż.
3. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, marynatę i dobrze wymieszaj. Dorzuć marchew i duś bez przykrycia aż sos zgęstnieje, a jego objętość zmniejszy się o połowę. Co jakiś czas mieszaj, aby do dna nic nie przywarło.
4. Podawaj z ryżem, udekoruj ćwiartkami cytryny.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz