sobota, 16 lutego 2013

Słodki gulasz z kurczaka

Słodki gulasz z kurczaka

- karaibska przypowieść kulinarna





Składniki:
  • 1 średnia cebula 
  • 3 pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 łyżki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku - zmiażdżone
  • 1 świeżego tymianku (użyłam suszonego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu - świeżo zmielonego
  • 4 nóżki kurczaka obranych ze skóry
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 średnie marchewki - pokrojone w centymetrowe kawałki

    Dodatkowo: ryż i cytryna pokrojona na ćwiartki 

Przygotowanie:

1. Posiekaj drobno cebulę, pomidory, łodygę selera naciowego, szczypiorek oraz pietruszkę. Wsyp wszystko do większej miski. Dodaj czosnek, tymianek, sok z cytryny, słodki sos chilli, sól i pieprz. Dodaj nóżki z kurczaka i wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli to możliwe - przykryj miskę i wstaw na noc do lodówki.



2. Rozgrzej oliwę na patelni, dosyp cukier i podgrzewaj o czasu powstania bąbelków. Wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż.

3. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, marynatę i dobrze wymieszaj. Dorzuć marchew i duś bez przykrycia aż sos zgęstnieje, a jego objętość zmniejszy się o połowę. Co jakiś czas mieszaj, aby do dna nic nie przywarło.



4. Podawaj z ryżem, udekoruj ćwiartkami cytryny.



Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz