Sajgonki
- z słodkim sosem chilli i kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 opakowanie papieru ryżowego (ok. 10 sztuk)
- 1/2 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
- 1 tarta wzdłuż marchewki
- 1/2 tartej wzdłuż czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 2-3 liście sałaty lodowej poszatkowanej w paski
- 1 strączek czerwonego chilli drobno pokrojonego, bez gniazd nasiennych
- 4 cm tartego świeżego imbiru
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka sosu sojowego
- słodki sos chilli
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnie dodaj drobno pokrojonego kurczaka i usmaż dodając połowę sosu sojowego. Odstaw na bok.
2. Wrzuć do gorącej wody cienki makaron ryżowy na 5 minut. Odcedź.
Dodaj odrobinę oleju na patelnie i kolejno dodawaj składniki, na samym końcu dodaj poszatkowaną sałatę lodową i szczypiorek. Dodaj resztę sosu sojowego oraz sos chilli - tu w ramach uznania. Dodaj makaron ryżowy i energicznie wymieszaj. Na koniec dodaj kurczaka i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Do talerza z gorącą wodą włóż płat papieru ryżowego. Jak tylko poczujesz, że zmięknie wyjmij i rozłóż płasko na blacie. Na mniej więcej 2/5 wysokości płata po środku połóż około łyżki powstałego farszu. Zbij palcami w jednolitą całość. Zawiń wpierw dół, następnie po bokach i ciasno zwiń w rulon.
To samo wykonaj z resztą papieru ryżowego. Jeżeli podczas wykonywania manewru, papier rozerwał się lub uznasz, że sajgonka w każdej chwili może się rozpaść nanieś drugą warstwę papieru ryżowego.
4. Gotowe sajgonki smaż na głębokim oleju. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.
Zaprezentowane sajgonki są w smaku zupełnie inne niż te popularne w wietnamskich barach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz