sobota, 23 lutego 2013

Sajgonki

Sajgonki

- z słodkim sosem chilli i kurczakiem




Składniki:
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego (ok. 10 sztuk)
  • 1/2 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 tarta wzdłuż marchewki
  • 1/2 tartej wzdłuż czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2-3 liście sałaty lodowej poszatkowanej w paski
  • 1 strączek czerwonego chilli drobno pokrojonego, bez gniazd nasiennych
  • 4 cm tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • słodki sos chilli
  • olej roślinny do smażenia



Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną patelnie dodaj drobno pokrojonego kurczaka i usmaż dodając połowę sosu sojowego. Odstaw na bok.

2. Wrzuć do gorącej wody cienki makaron ryżowy na 5 minut. Odcedź. 
Dodaj odrobinę oleju na patelnie  i kolejno dodawaj składniki, na samym końcu dodaj poszatkowaną sałatę lodową i szczypiorek. Dodaj resztę sosu sojowego oraz sos chilli - tu w ramach uznania. Dodaj makaron ryżowy i energicznie wymieszaj. Na koniec dodaj kurczaka i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.



3. Do talerza z gorącą wodą włóż płat papieru ryżowego. Jak tylko poczujesz, że zmięknie wyjmij i rozłóż płasko na blacie. Na mniej więcej 2/5 wysokości płata po środku połóż około łyżki powstałego farszu. Zbij palcami w jednolitą całość. Zawiń wpierw dół, następnie po bokach i ciasno zwiń w rulon.


To samo wykonaj z resztą papieru ryżowego. Jeżeli podczas wykonywania manewru, papier rozerwał się lub uznasz, że sajgonka w każdej chwili może się rozpaść nanieś drugą warstwę papieru ryżowego.


4.  Gotowe sajgonki smaż na głębokim oleju. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.

Zaprezentowane sajgonki są w smaku zupełnie inne niż te popularne w wietnamskich barach.
Wyraźny jest w nich smak sosu chilli.






Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz