Pilaw z kurczaka z pomidorami i papryką
- imperium osmańskie od kuchni strony
Składniki:
- 400 g filetu piersi z kurczaka
- 1 pęczek dymki
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 1/2 świeżego strąku chilli
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu
- 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 200 g jogurtu
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka pokroić na mniej więcej 1- centymetrowe kostki, dymkę w talarki, paprykę (bez gniazd nasiennych!) w krążki. Czosnek należy drobno posiekać.
Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń szypułki i pokrój w drobna kostkę.
Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń szypułki i pokrój w drobna kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju, usmażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty kurczaka wraz z papryką, cebulą i czosnkiem i chilli. Często mieszaj.
3. Do wywaru drobiowego dodaj szafran, wlej na patelnię i zagotuj. Następnie dolej 1 i 1/2 szklanki wody. Dopraw kuminem, solą i pieprzem. Gotuj pilaw do czasu aż zgęstnieje, ale uważać aby nie był suchy (w razie konieczności dolać nieco więcej wody).
4. Jogurt wymieszać z odrobiną kuminu i podać z pilawem posypanym natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz