wtorek, 5 lutego 2013

Pilaw

Pilaw z kurczaka z pomidorami i papryką

- imperium osmańskie od kuchni strony




Składniki:
  • 400 g filetu piersi z kurczaka
  • 1 pęczek dymki
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki oleju 
  • 1/2 świeżego strąku chilli
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 200 g jogurtu
Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka pokroić na mniej więcej 1- centymetrowe kostki, dymkę w talarki, paprykę (bez gniazd nasiennych!) w krążki. Czosnek należy drobno posiekać.
Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń szypułki i pokrój w drobna kostkę.

2. Na rozgrzanym oleju, usmażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty kurczaka wraz z papryką, cebulą i czosnkiem i chilli. Często mieszaj.

3. Do wywaru drobiowego dodaj szafran, wlej na patelnię i zagotuj. Następnie dolej 1 i 1/2 szklanki wody. Dopraw kuminem, solą i pieprzem. Gotuj pilaw do czasu aż zgęstnieje, ale uważać aby nie był suchy (w razie konieczności dolać nieco więcej wody).

4. Jogurt wymieszać z odrobiną kuminu i podać z pilawem posypanym natką pietruszki.


Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz