Nadziewane Bakłażany
akcja: przekonaj się do oberżyny
Składniki:
- 4 średnie bakłażany
- 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej (zamiast tego użyłam świeżego rozmarynu)
- 400 g mielonego mięsa (np.wołowiny)
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
1. Bakłażany oprósz solą i odstaw na 15 minut, następnie osusz i łyżką wydrąż miąższ na głębokość około 2 centymetrów - miąższ przełóż do miski.
2. Rozgrzej na patelni oliwę i zrumień wydrążone połówki bakłażana.
3. Zeszklij na patelni cebulę dodaj czosnek oraz mięso mielone. Odciśnięty miąższ bakłażana pokrój w kostkę i dodaj do patelni wraz z przecierem pomidorowym, jajkiem, oregano, cynamonem, połową posiekanej natki i fetą. Przypraw solą i pieprzem.
4. Opcjonalnie możesz dodać na wierzch pomidor i i starty ser.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz