poniedziałek, 4 lutego 2013

Nadziewane bakłażany

Nadziewane Bakłażany

 akcja: przekonaj się do oberżyny


Składniki:
  • 4 średnie bakłażany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej (zamiast tego użyłam świeżego rozmarynu)
  • 400 g mielonego mięsa (np.wołowiny)
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • oliwa
Przygotowanie:
1. Bakłażany oprósz solą i odstaw na 15 minut, następnie osusz i łyżką wydrąż miąższ na głębokość około 2 centymetrów - miąższ przełóż do miski. 

2. Rozgrzej na patelni oliwę i zrumień wydrążone połówki bakłażana.

3. Zeszklij na patelni cebulę dodaj czosnek oraz mięso mielone. Odciśnięty miąższ bakłażana pokrój w kostkę i dodaj do patelni wraz z przecierem pomidorowym, jajkiem, oregano, cynamonem, połową posiekanej natki i fetą. Przypraw solą i pieprzem. 

4. Opcjonalnie możesz dodać na wierzch pomidor i i starty ser. 


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz