Ciabatty
szybkie, świeże, niepokorne!
Składniki (na 4 sztuki):
- 400 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 400 ml cieplej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do większej miski. Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, dodać miód, rozdrobnione drożdże oraz oliwę. Powstały rozczyn odstawić na 5 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić.
2. Po 5 minutach rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać sól,
ponownie wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około
godzinę.
3. Ciasto podzielić na 4 części. Uprzedzam, że ciasto będzie bardziej rzadkie niż gęste – i tak ma być.
W oryginalnym przepisie, do którego się stosowałam, kazano wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia – odradzam, ponieważ ciasto do niego przywiera na dobre. Najlepiej na wysmarowanej oliwa blasze rozciągnąć ciasto nadając mu kształt. – Tu również zawiodłam, jak widać na zdjęciu wyżej ciabatty pięknie się zjednoczyły. Ciasto najlepiej wyjmować z miski wcześniej wysmarowanymi w oliwie rękoma.
4. Wierzch ciasta można posypać różnymi ziarnami – ja wybrałam zwykły i czarny sezam oraz oregano.
Przygotowane do pieczenia ciabatty należy odstawić na chwilę aby ponownie wyrosły, a piekarnik się nagrzał do odpowiedniej temperatury. Ciabatty należy piec w 250 stopniach C przez około 15 minut. Następnie zmniejszyć do temperatury 150 stopni C i piec przez kolejne 15 minut.
5. Ciabatty należy kroić dopiero po ostudzeniu. Nadają się najlepiej do kanapek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz