niedziela, 3 lutego 2013

Ciabatta z ziołami

Ciabatty

szybkie, świeże, niepokorne!



Składniki (na 4 sztuki):
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 400 ml cieplej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do większej miski. Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, dodać miód, rozdrobnione drożdże oraz oliwę. Powstały rozczyn odstawić na 5 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić.

2. Po 5 minutach rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać sól, ponownie wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Ciasto podzielić na 4 części. Uprzedzam, że ciasto będzie bardziej rzadkie niż gęste – i tak ma być. 
W oryginalnym przepisie, do którego się stosowałam, kazano wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia – odradzam, ponieważ ciasto do niego przywiera na dobre.  Najlepiej na wysmarowanej oliwa blasze rozciągnąć ciasto nadając mu kształt. – Tu również zawiodłam, jak widać na zdjęciu wyżej ciabatty pięknie się zjednoczyły. Ciasto najlepiej wyjmować z miski wcześniej wysmarowanymi w oliwie rękoma.

4. Wierzch ciasta można posypać różnymi ziarnami – ja wybrałam zwykły i czarny sezam oraz oregano. 
Przygotowane do pieczenia ciabatty należy odstawić na chwilę aby ponownie wyrosły, a piekarnik się nagrzał do odpowiedniej temperatury.  Ciabatty należy piec w  250 stopniach  C przez około 15 minut. Następnie zmniejszyć do temperatury 150 stopni C i piec przez kolejne 15 minut.



5. Ciabatty należy kroić dopiero po ostudzeniu. Nadają się najlepiej do kanapek.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz