poniedziałek, 4 lutego 2013

Pide z mięsem mielonym

Pide z mięsem

Mięso mielone w placku po turecku




Składniki:
Ciasto:
  •  450 g mąki 
  • 1/2 kostki drożdży (ok.20 g)
  •  szczypta cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1 łyżka oleju
  •  2 łyżki jogurtu
Nadzienie:
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 pęczek tymianku, grubo posiekany
  •  1 pęczek dymki, pokrojonej w drobną kostkę
  •  250g mielonego mięsa
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka czarnuszki
  •  sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem w około 150 ml letniej wody, dodać mąkę, sól, olej, jogurt i wyrobić gładkie ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

2. Wyrobić ciasto, podzielić na 8 porcji i z każdej uformować owalny placek. Na placki nałożyć przygotowany farsz. Brzegi ciasta zawinąć do góry, aby nadzienie trzymało się na placku.
 Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni Celsjusza.



Nadzienie: Mięso mielone smażyć na oleju, aż będzie kruche, posolić, popieprzyć, odstawić. Dodać dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, wymieszać.

Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz