Pide z mięsem
Mięso mielone w placku po turecku
Składniki:
Ciasto:- 450 g mąki
- 1/2 kostki drożdży (ok.20 g)
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki jogurtu
Nadzienie:
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 pomidory bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 pęczek tymianku, grubo posiekany
- 1 pęczek dymki, pokrojonej w drobną kostkę
- 250g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem w około 150 ml letniej wody, dodać mąkę, sól, olej, jogurt i wyrobić gładkie ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
2. Wyrobić ciasto, podzielić na 8 porcji i z każdej uformować owalny placek. Na placki nałożyć przygotowany farsz. Brzegi ciasta zawinąć do góry, aby nadzienie trzymało się na placku.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni Celsjusza.
Nadzienie: Mięso mielone smażyć na oleju, aż będzie kruche, posolić, popieprzyć, odstawić. Dodać dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, wymieszać.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz