Tarta z ricottą i cukinią
- danie lekkie i pożywne
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 soku z cytryny + starta skórka
- 1 jajko
- 1 opakowanie serka ricotta
- 1/4 szklanki startego żółtego sera
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Oprósz solą i odstaw na 15 minut, następnie jak puszczą wodę odsącz papierowym ręcznikiem.
2. Wyłóż do jednego naczynia serek ricotta, ser żółty jajko, dolej sok z cytryny wraz ze skórką. Dopraw solą i pieprzem.
3. Gotowe ciasto francuskie wyłóż na blaszce. Włóż na 15 minut do piekarnika.
4. Na środku ciasta rozsmaruj masę serową starając się zostawić po około 2 cm od brzegu wolne.
5. Rozłóż na wierzchu plasterki cukinii a wolne od masy serowej ciasto posmaruj oliwą.
6. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut -aż tarta zarumieni się.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz