poniedziałek, 31 marca 2014

Pikantna salsa do dań z rusztu

Pikantna salsa do dań z rusztu

- ostro po karaibsku


Salsa w kuchni karaibskiej pełni kluczową rolę, z pozoru drugoplanową. Zadaniem salsy jest wzbogacenie smaku i aromatu potrawy, nadają jej także niezwykłej pikantności. Sosy służą jako dodatek do mięs, ryb i owoców morza, które się najczęściej piecze lub grilluje, znacznie rzadziej smaży. Często salsa służy także jako marynata dla mięsa, która stanowi obowiązkowy etap dla karaibskiego posiłku. Bardzo często w skład salsy rodem z Wysp Karaibskich wchodzi cebula, papryczka chilli, a także soczyste, w pełni dojrzałe pomidory. Ostrość ich smaku to specjalność Karaibów, pochodząca jeszcze z czasów, kiedy wyspy zamieszkiwane były wyłącznie przez rdzenną ludność. Obecnie, w tamtejszych domostwach, salsę serwuje się codziennie, każdego dnia często inną - z dostępnych dla gospodyni warzyw i owoców. Dzisiaj prezentujemy wersję prostą w składniki, n ostrą w smaku salsę na bazie cebuli, czosnku, pomidorów, papryczki chilli oraz pietruszki. Podaje się ją na ciepło, do potraw z rusztu. Z pewnością nadaj charakteru każdej potrawie.



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 puszka pomidorów z puszki, odcedzonych, posiekanych
  • 1 zielona papryczka chilli, oczyszczona z nasion, drobno posiekana
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż do zeszklenia cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj pomidory, papryczkę chilli oraz natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
  3. Salsę podawaj na ciepło do mięs z rusztu.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz