Grillowana kukurydza
z salą i ryżem po meksykańsku
Kukurydza odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym jadłospisie Meksykanów. Jest nazywana żółtym skarbem, a niegdyś uważana była za roślinę świętą. Majowie wierzyli, że człowiek powstał z papki kukurydzianej wymieszanej z krwią bogów. Chilijska pisarka - Isabel Allende w swojej książce o sztuce kuchni miłosne stwierdziła, że im biedniejsze narody indiańskie, tym bardziej oryginalna jest ich pomysłowość w przyrządzaniu kukurydzy. Naród meksykański miał tysiące lat, aby doprowadzić swoje przepisy z wykorzystaniem kukurydzy do perfekcji. Ze specjalnie przygotowanej mąki kukurydzianej sporządza się słynne placki tortillas, tacos, czy tastados. Z kukurydzy przygotowuje się także sfermentowany napój, a z wywaru łodyg dawniej otrzymywano miód. Dzisiaj niezwykle prosta potrawa oparta o grillowaną kolbę kukurydzy - którą w Meksyku nazywa się elote, z dodatkiem pikantnego ryżu i orzeźwiającej salsy z dużych kawałków pomidora, poszatkowanej cebuli, czosnku i liści kolendry. Danie idealne na gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na nic ciężkiego, ani też mięsnego.
Składniki dla 2-3 osób:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana mała cebula
- 1/4 drobno posiekanej czerwonej papryki
- 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli
- 100 g białego ryżu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
Salsa z pomidorów:
- 2 grubo pokrojone średnie pomidory
- 1 drobno posiekana mała cebula
- 2 sztuki pokrojonych drobno papryczek jalapeño chilli
- 1/4 szklanki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- delikatnie obierz kolby z liści, nie odrywając ich jednak całkowicie. Oczyść kolby z wąsów, a następnie owiń je ponownie liśćmi. Włóż kukurydzę do miski z wodą, tak aby kolby były całkowicie w niej zanurzone i gotuj do średniej miękkości.
- Ugotuj ryż w wywarze warzywnym. Rozgrzej olej w małym rondlu i smaż w nim cebulę, czosnek, paprykę oraz chilli, aż cebula stanie się szklista. Dodaj ugotowany i odcedzony ryż i smaż aż wszystkie składniki się ze sobą równomiernie połączą.
- W tym samym czasie na lekko natłuszczonej patelni grillowej trzymaj kukurydzę przez mniej więcej 15 minut lub do momentu aż zmięknie. Od czasu do czasu przewracają kolby na drugą stronę.
- Przygotuj salsę z dużych kawałków pomidorów, poprzez wymieszanie wszystkich kawałków ze sobą.
- Podawaj kukurydzę z ryżem i salsą.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz