poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Grillowana kukurydza z salą i ryżem po meksykańsku

Grillowana kukurydza 

z salą i ryżem po meksykańsku


Kukurydza odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym jadłospisie Meksykanów. Jest nazywana żółtym skarbem, a niegdyś uważana była za roślinę świętą. Majowie wierzyli, że człowiek powstał z papki kukurydzianej wymieszanej z krwią bogów. Chilijska pisarka - Isabel Allende w swojej książce o sztuce kuchni miłosne stwierdziła, że im biedniejsze narody indiańskie, tym bardziej oryginalna jest ich pomysłowość w przyrządzaniu kukurydzy. Naród meksykański miał tysiące lat, aby doprowadzić swoje przepisy z wykorzystaniem kukurydzy do perfekcji. Ze specjalnie przygotowanej mąki kukurydzianej sporządza się słynne placki tortillas, tacos, czy tastados. Z kukurydzy przygotowuje się także sfermentowany napój, a z wywaru łodyg dawniej otrzymywano miód. Dzisiaj niezwykle prosta potrawa oparta o grillowaną kolbę kukurydzy - którą w Meksyku nazywa się elote, z dodatkiem pikantnego ryżu i orzeźwiającej salsy z dużych kawałków pomidora, poszatkowanej cebuli, czosnku i liści kolendry. Danie idealne na gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na nic ciężkiego, ani też mięsnego. 



Składniki dla 2-3 osób:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 1/4 drobno posiekanej czerwonej papryki
  • 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli
  • 100 g białego ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody

Salsa z pomidorów:
  • 2 grubo pokrojone średnie pomidory
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 2 sztuki pokrojonych drobno papryczek jalapeño chilli
  • 1/4 szklanki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:
  1. delikatnie obierz kolby z liści, nie odrywając ich jednak całkowicie. Oczyść kolby z wąsów, a następnie owiń je ponownie liśćmi. Włóż kukurydzę do miski z wodą, tak aby kolby były całkowicie w niej zanurzone i gotuj do średniej miękkości.
  2. Ugotuj ryż w wywarze warzywnym. Rozgrzej olej w małym rondlu i smaż w nim cebulę, czosnek, paprykę oraz chilli, aż cebula stanie się szklista. Dodaj ugotowany i odcedzony ryż i smaż aż wszystkie składniki się ze sobą równomiernie połączą.
  3. W tym samym czasie na lekko natłuszczonej patelni grillowej trzymaj kukurydzę przez mniej więcej 15 minut lub do momentu aż zmięknie. Od czasu do czasu przewracają kolby na drugą stronę. 
  4. Przygotuj salsę z dużych kawałków pomidorów, poprzez wymieszanie wszystkich kawałków ze sobą. 
  5. Podawaj kukurydzę z ryżem i salsą. 




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz