Muffinki z jagodami
-letnie babeczki-
O tym. czemu babeczki, zwane muffinkami są dobre pisałyśmy wielokrotnie. Mimo, że kulturowo ich pochodzenie jest anglosaskie, to przyjęte zostały ochoczo na całym świecie. W Polsce, większość kawiarni oferuje urodziwe muffinki, zachęcając do zamówienia ich do towarzystwa kawy. Dziś z pieca wyjęte muffinki w wersji eleganckiej, idealne na lato, pełne owoców. Z owoców sezonowych należy korzystać, zatem gorąco zachęcam do przygotowania muffinek z jagodami. Najlepsze na lato - owocowe, słodkie i kuszą od pierwszego wejrzenia!
Składniki :
- 200 g jagód
- 6 łyżek oleju
- 2 duże pomarańcze
- 250 g mąki
- 100g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- sól
Przygotowanie:
- Jagody myjemy i odsączamy. Pomarańcze sparzamy i z połowy jednej ścieramy skórkę. Z reszty wyciskamy sok.
- Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, sodą i solą.
- Jajko mieszamy z olejem i skórką pomarańczową. Dodajemy sok i mieszamy.
- Łączymy mokre i suche składniki. Na koniec dodajemy jagody.
- Masę przekładamy do wysokości 3/4 foremek na muffinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
- Dekorujemy cukrem pudrem i jagodami.
Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.
Smacznego!
Z jagodami są najlepsze! <3
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Z jagodami musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Nie żałowałam jagód do środka więc były soczyste,
OdpowiedzUsuńWitam. Jak długo robi się muffinki z jagodami?
OdpowiedzUsuń