wtorek, 5 sierpnia 2014

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

-letnie babeczki-


O tym. czemu babeczki, zwane muffinkami są dobre pisałyśmy wielokrotnie. Mimo, że kulturowo ich pochodzenie jest anglosaskie, to przyjęte zostały ochoczo na całym świecie. W Polsce, większość kawiarni oferuje urodziwe muffinki, zachęcając do zamówienia ich do towarzystwa kawy. Dziś z pieca wyjęte muffinki w wersji eleganckiej, idealne na lato, pełne owoców. Z owoców sezonowych należy korzystać, zatem gorąco zachęcam do przygotowania muffinek z jagodami.  Najlepsze na lato - owocowe, słodkie i kuszą od pierwszego wejrzenia!





Składniki :
  • 200 g jagód
  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże pomarańcze
  • 250 g mąki
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • jajko
  • sól

Przygotowanie:
  1. Jagody myjemy i odsączamy. Pomarańcze sparzamy i z połowy jednej ścieramy skórkę. Z reszty wyciskamy sok.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, sodą i solą.
  3. Jajko mieszamy z olejem i skórką pomarańczową. Dodajemy sok i mieszamy. 
  4. Łączymy mokre i suche składniki. Na koniec dodajemy jagody.
  5. Masę przekładamy do wysokości 3/4 foremek na muffinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  6. Dekorujemy cukrem pudrem i jagodami.

Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Śliczne :) Z jagodami musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Nie żałowałam jagód do środka więc były soczyste,

    OdpowiedzUsuń