piątek, 15 sierpnia 2014

Konfitura z truskawek i imbiru

Konfitura z truskawek

-z dodatkiem imbiru-


Sezon na truskawki powoli się kończy. Sezon na imbir nigdy. Dziś kolaboracja obu składników. Co potrzeba więcej do słodko-pikantnego tańca? Cukier żelujący, by osadzić wszystko w miejscu. Pora zamknąć lato w słoikach. W ciemne dni pikantna słodycz na ratunek się przyda. Truskawki przypomną smak lata, słońca dotyk na skórze, a imbir rozgrzeje nie tylko nasze zmysły, ale także i ciało. Zarówno napar z imbiru, jak i truskawkowa herbatka są pomocne w leczeniu przeziębienia. Warto o tym pamiętać, kiedy dotkną nas pierwsze konsekwencje niepogody, czy chłodniejszej aury za oknem. Niezwykle miłe dla podniebienia połączenie smakowe. Polskie gospodynie, mimo, że przywiązane do tradycji, lubią eksperymentować. Do tej grupy należę także ja. Konfitury dopiero zamknięte szczelnie w słoiku czekają na chłody - a moja niecierpliwa natura ćwiczy pokorę.



Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 10 g imbiru
  • cukier żelujący

Przygotowanie:
  1. Truskawki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
  2. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Truskawki wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy by puściły sok.
  4. Dodajemy imbir i gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty.
  5. Przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy szczelnie  i odstawiamy do góry nogami.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 8/2014

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz