piątek, 1 sierpnia 2014

Panzanella - włoska sałatka

Panzanella

- włoska sałatka z pieczywem i pomidorem w roli głównej



Panzanella jest jedną z najbardziej znanych włoskich sałatek. Jej ojczyzną jest słoneczna Toskania, gdzie sałatkę czasami nazywa się także or panmolle. Podstawę panzanelli stanowi kawałki pieczywa oraz pomidory, które są tak dostępne w sezonie letnim. Czasami do sałatki dodawana jest także cebula oraz bazylia. Całość podawana jest z dodatkiem sosie z oliwy i octu winnego. Sałatka popularna jest w nie tylko w Toskanii, ale w całych środkowych Włoszech. Historia potrawy sięga XVI wieku, kiedy to rozpowszechnił przepis na nią artysta i poeta Brinzino. Do XX wieku główny składnik panzanelli stanowiła cebula, a nie jak obecnie pomidory. Oryginalna dzisiejsza panzanella wykonana jest z chleba, wcześniej namoczonego w wodzie, a następnie wyciśniętego, a także pomidorów, oliwy z oliwek, octu winnego, soli i papryki. Często dodaje się cebulę oraz bazylię, czy takie dodatki jak oliwki, świeża papryka, sałata, mozzarella, kapary. seler, marchew, ogórek, tuńczyk oraz anchois. Z ziół i przypraw popularnymi dodatkami są wcześniej wspomniana bazylia, pietruszka, mięta, oraz czosnek. Dzisiaj prezentowana sałatka, zdecydowanie zbliżona jest w smaku do współczesnej formy panzanelli.  Jest wyjątkowo smaczna, a ciabatta maczana w oliwie dodatkowo podkreśla waloru smakowe potrawy. Swobodnie może zastąpić obiad w upalne dni.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 pomidory, pokrojone na grube kawałki
  • 1/2 papryki czerwonej, pokrojona na plastry
  • 1 większa kulka mozzarelli, porwana na kawałki
  • 1 bułka ciabatta, porwana na kawałki
  • 100 g anchois
  • 1 główka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • garść oliwek
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • ewentualnie: cebula, liść sałaty, sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój na dość duże kawałki, paprykę w plasterki. Wyłóż je do głębszego talerza i skrop octem winnymi. Talerz odstaw.
  2. W tym czasie do większej miski włóż porwaną mozzarellę, podzielone na mniejsze kawałki filety anchois, kapary, oliwki i czosnek. Dodaj pomidory i paprykę wraz z zalewą. Całość wymieszaj i dodaj 1 łyżkę oliwy. Pozostałą oliwą skrop porwaną ciabattę i wsyp do miski, następnie delikatnie wymieszaj.
  3. Do sałatki dodaj świeże liście bazylii oraz ewentualnie pozostałe dodatki. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawaj od razu lub lekko schłodzone. W przypadku drugiej opcji pieczywo dodaj po ówczesnym schłodzeniu sałatki.



Sałatka zamiast kanapki!

Smacznego!

1 komentarz: