piątek, 22 sierpnia 2014

Biryani z wołowiną

Biryani z wołowiną

- danie indyjskie, ale nie hinduskie


Biryani zostało rozpowszechnione na terenie Indii za sprawą Dynastii Wielkich Mongołów. Obecnie w każdym regionie Indii można skosztować zupełnie innego rodzaju biryani. Używa się rozmaitych dodatków i mięs, wszystko zależy od gustu i finezji gotującego. Podstawą dania jest niewątpliwie ryż. Biryani najczęściej podaje się z kurczakiem lub jagnięciną. Jest to mięso najbardziej dostępne, a jednocześnie tolerowane przez grupę Hindusów nie będących wegetarianami. Dzisiejsze biryani jest rzadkie, bo przygotowane z wołowiną, która dla indyjskich muzułmanów jest rarytasem, a hindusów zbrodnią kulinarną. Biryani warto podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego zważywszy na ostry smak potrawy, a także pieczywem roti. Szczególnie, jeśli zamierzamy spożywać potrawę na sposób indyjski, czyli rękoma. Znacznie łatwiej jest wtedy chwycić większe porcje ryżu.





Składniki dla 4 osób:

  • 500 kg karkówki wołowej, pokrojone na małe kawałki
  • 1 mała papryczka chilli, drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kuminu, mielonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżka białego octu
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula, pokrojona na talarki
  • 1 laska cynamonu
  • 4 strąki kardamonu, rozgniecione
  • 1 szklanka ryżu basmati (200 g)
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (pominęłam)
  • 1 garść rodzynek
  • 2 pomidory,pozbawione pestek, pokrojone
  • 1/2 szklanka wiórków migdałowych, uprażonych
  • 1 garść liści świeżej kolendry, posiekanych (pominęłam)



  • Przygotowanie:

    1. W średniej misce wymieszaj chilli, mielone przyprawy, ocet i jogurt. Dołóż wołowinę i dokładnie wszystko wymieszaj.  Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
    2. W dużym rondlu rozgrzej masło, usmaż cebulę, cynamon i kardamon. Stale mieszaj składniki, smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj wołowinę w marynacie i wymieszaj. Duś całość na małym ogniu pod przykryciem przez blisko godzinę, do momentu aż mięso stanie się miękkie.
    3. W tym samym czasie umieść ryż w misce i zalej wodą. Odstaw na 30 minut. Po zalecanym czasie dokładnie odcedź. 
    4. Do rondla z wołowiną dodaj ryż i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez blisko 10 minut pod przykryciem. Pamiętaj o mieszaniu potrawy od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna. Gotuj aż ryż zmięknie, dodaj rodzynki i pomidora (ewentualnie groszek), usuń laskę cynamonu. Przed podaniem potrawy oprósz ją wiórkami migdałowymi oraz poszatkowaną świeżą kolendrą.


    Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

    Smacznego!

    1 komentarz:

    1. Among the many varied humorous objects are "interactive" humorous
      objects, such ashand buzzers, whoopie cushions, and flower squirters.


      My web-site ... legal cocaine (www.legaldrugsforsale.com)

      OdpowiedzUsuń