piątek, 8 sierpnia 2014

Omlet z warzywami po wietnamsku

Omlet z warzywami

- kolorowo, po wietnamsku


Wietnamczycy dbają o to, aby składniki dań zachowywały lekkość i świeżość, dlatego najczęściej przygotowywane są tuż przed podaniem. Niekiedy, przygotowywane są bezpośrednio przy stole. Wietnamskie potrawy charakteryzują się tym, podczas obróbki cieplnej używa się małą ilość tłuszczu, a jeżeli podają danie z sosem, to najczęściej niezagęszczonym. Ponadto do dań dodawane są rozmaite zioła o cierpkim i orzeźwiającym smaku - tak jak na przykład kolendra. Mimo, że kuchnia nie jest tak pikantna, jak w przypadku kuchni krajów sąsiednich, to z pewnością jest niezwykle aromatyczna i świeża. Bardzo często, czy to do sałatek, czy dań bardziej skomplikowanych dodaje się chilli, imbir, czosnek, a także tamtejsze rodzaje mięty i bazylii. Dzisiaj prezentujemy omlet z warzywnym i kolorowym farszem. Danie lekko pikantne i bardzo sycące, jednocześnie lekkie, ze względu na użycie znikomej ilości tłuszczu. Bardzo dobry pomysł nie tylko na śniadanie. Ze względu na kolory i świeże składniki już samo przygotowanie potrawy potrafi wprawić w dobry nastrój.


Składniki dla 2-3 osób:
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego)
  • 3 dymki, pokrojone na cienkie talarki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 90 g kiełków fasoli mung
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojona na cienkie paseczki
  • 1 średnia marchewka, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1/4 marynowanej rzodkwi daikon, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 łyżka łagodnego sosu chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • po 2 jajka na osobę
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mięty  (najlepiej wietnamskiej), drobno posiekanej


Przygotowanie:

  1. Włóż grzyby do małej żaroodpornej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut, następnie odcedź. Wyrzuć nóżki, które są twarde, a kapelusze potnij na cienkie paski.
  2. Na średniej patelni na połowie oleju usmaż dymkę, czosnek, paprykę, marchewkę, rzodkiew i kiełki. Dodaj grzyby mun oraz kolendrę. Dolej odmierzoną część słodkiego sosu chilli.  Smaż przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zdejmij z patelni, ale patelnie pozostaw przykrytą, aby warzywa zachowały ciepło.
  3. W średniej misce ubij jajka z mlekiem i miętą. Za pomocą trzepaczki połącz składniki ze sobą. 
  4. Podgrzej na patelni pozostałą część oleju. Równomiernie rozlej na patelnię połowę lub 1/3 porcji ciasta i smaż na średnim ogniu aż jajka się zetną. Na połowie omletu rozprowadź równomiernie 1/2 lub 1/3 farszu, jeżeli przygotowujesz 3 porcje. Złóż omlet, aby zamknąć nadzienie. Podobnie przygotuj resztę porcji. Podawaj na ciepło.







Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz