Omlet z warzywami
- kolorowo, po wietnamsku
Wietnamczycy dbają o to, aby składniki dań zachowywały lekkość i świeżość, dlatego najczęściej przygotowywane są tuż przed podaniem. Niekiedy, przygotowywane są bezpośrednio przy stole. Wietnamskie potrawy charakteryzują się tym, podczas obróbki cieplnej używa się małą ilość tłuszczu, a jeżeli podają danie z sosem, to najczęściej niezagęszczonym. Ponadto do dań dodawane są rozmaite zioła o cierpkim i orzeźwiającym smaku - tak jak na przykład kolendra. Mimo, że kuchnia nie jest tak pikantna, jak w przypadku kuchni krajów sąsiednich, to z pewnością jest niezwykle aromatyczna i świeża. Bardzo często, czy to do sałatek, czy dań bardziej skomplikowanych dodaje się chilli, imbir, czosnek, a także tamtejsze rodzaje mięty i bazylii. Dzisiaj prezentujemy omlet z warzywnym i kolorowym farszem. Danie lekko pikantne i bardzo sycące, jednocześnie lekkie, ze względu na użycie znikomej ilości tłuszczu. Bardzo dobry pomysł nie tylko na śniadanie. Ze względu na kolory i świeże składniki już samo przygotowanie potrawy potrafi wprawić w dobry nastrój.
Składniki dla 2-3 osób:
- 5 suszonych grzybów mun
- 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego)
- 3 dymki, pokrojone na cienkie talarki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 90 g kiełków fasoli mung
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojona na cienkie paseczki
- 1 średnia marchewka, pokrojona na cienkie plasterki
- 1/4 marynowanej rzodkwi daikon, pokrojona na cienkie plasterki
- 1 łyżka łagodnego sosu chilli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- po 2 jajka na osobę
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mięty (najlepiej wietnamskiej), drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Włóż grzyby do małej żaroodpornej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut, następnie odcedź. Wyrzuć nóżki, które są twarde, a kapelusze potnij na cienkie paski.
- Na średniej patelni na połowie oleju usmaż dymkę, czosnek, paprykę, marchewkę, rzodkiew i kiełki. Dodaj grzyby mun oraz kolendrę. Dolej odmierzoną część słodkiego sosu chilli. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zdejmij z patelni, ale patelnie pozostaw przykrytą, aby warzywa zachowały ciepło.
- W średniej misce ubij jajka z mlekiem i miętą. Za pomocą trzepaczki połącz składniki ze sobą.
- Podgrzej na patelni pozostałą część oleju. Równomiernie rozlej na patelnię połowę lub 1/3 porcji ciasta i smaż na średnim ogniu aż jajka się zetną. Na połowie omletu rozprowadź równomiernie 1/2 lub 1/3 farszu, jeżeli przygotowujesz 3 porcje. Złóż omlet, aby zamknąć nadzienie. Podobnie przygotuj resztę porcji. Podawaj na ciepło.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz