Zupa z cukinii, pietruszki i kolendry
- obiad dla 4 osób za 5 złotych
Francja na całym świecie słynie ze swoich zup. Bardzo popularna jest francuska zupa cebulowa, czy też gęsta zupa rybna, nazywana bouillabaisse. Polskie zupy znacznie różnią się od zup w typu francuskiego. Różnica tkwi przede wszystkim w konsystencji potrawy. O ile w polskich składniki są rozpoznawalne gołym okiem, a płyn rzadki, to zupy francuskie najczęściej przybierają postać lekkiego kremu. Do zup o takiej konsystencji najczęściej wykorzystuje się warzywa takie jak: ogórek, kalafior, dynia, groszek, brukselka, szpinak, szparagi, a także marchew, por, brokuły, czy też pomidory. Zupy tego typu uważane są za eleganckie, dzięki zachowanej gęstości dania można je fantazyjnie udekorować. Zupa z cukinii może być podawana zarówno w formie chłodnika - kiedy temperatura za oknem jest za wysoka, jak również bardzo dobra jest w wersji na ciepło. Przygotowanie jej zajmuje niezwykle mało czasu, a jednocześnie jest niezwykle ekonomiczna. Zupa jest lekko kremowa, a jednocześnie lekka. Nie jest gotowana na rosole, na beztłuszczowym, delikatnym wywarze. Jest to idealny posiłek dla malucha, z pewnością jednak zauroczy każdego dorosłego. Mnie oczarowała i pewnie nie raz ją jeszcze powtórzę.
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie cukinie
- 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 mały pęczek kolendry lub natki pietruszki, same listki *
- 6 listków świeżej bazylii
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- dodatkowo: śmietanka, szczypiorek, grzanki, listki bazylii - do przybrania
Przygotowanie:
- Cukinie obierz ze skóry w plastry. Wrzuć je do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuj przez 8 minut.
- Cukinię przecedź przez sitko i wrzuć do blendera. Zmiksuj ją wraz z drobno pokrojoną kolendrą oraz natką pietruszki.
- Wrzuć przygotowaną mieszankę do garnka z gotującym się bulionem. Dopraw pieprzem oraz solą. Dodaj porwane na kawałki liście świeżej bazylii. Gotuj przez chwilę, następnie pozostaw do wystygnięcia. Następnie przez noc trzymaj w lodówce. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia. Potrawę możesz przybrać bazylią, grzankami, liśćmi bazylii, czy śmietanką.
* Użyłam łyżkę liści kolendry i pół zwykłego pęczka natki pietruszki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku
Uwielbiam tego typu zupy, ta wygląda wyjątkowo apetycznie - cudny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńI wyjątkowo mi smakowała. A ten kolor - dzięki pietruszce.:)
OdpowiedzUsuń