poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Zupa z cukinii i pietruszki

Zupa z cukinii, pietruszki i kolendry

- obiad dla 4 osób za 5 złotych


Francja na całym świecie słynie ze swoich zup. Bardzo popularna jest francuska zupa cebulowa, czy też gęsta zupa rybna, nazywana bouillabaisse. Polskie zupy znacznie różnią się od zup w typu francuskiego. Różnica tkwi przede wszystkim w konsystencji potrawy. O ile w polskich składniki są rozpoznawalne gołym okiem, a płyn rzadki, to zupy francuskie najczęściej przybierają postać lekkiego kremu. Do zup o takiej konsystencji najczęściej wykorzystuje się warzywa takie jak: ogórek, kalafior, dynia, groszek, brukselka, szpinak, szparagi, a także  marchew, por, brokuły, czy też pomidory. Zupy tego typu uważane są za eleganckie, dzięki zachowanej gęstości dania można je fantazyjnie udekorować. Zupa z cukinii może być podawana zarówno w formie chłodnika - kiedy temperatura za oknem jest za wysoka, jak również bardzo dobra jest w wersji na ciepło. Przygotowanie jej zajmuje niezwykle mało czasu, a jednocześnie jest niezwykle ekonomiczna. Zupa jest lekko kremowa, a jednocześnie lekka. Nie jest gotowana na rosole, na beztłuszczowym, delikatnym wywarze. Jest to idealny posiłek dla malucha, z pewnością jednak zauroczy każdego dorosłego. Mnie oczarowała i pewnie nie raz ją jeszcze powtórzę. 




Składniki na 4 porcje:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 mały pęczek kolendry lub natki pietruszki, same listki *
  • 6 listków świeżej bazylii
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • dodatkowo: śmietanka,  szczypiorek, grzanki, listki bazylii - do przybrania



Przygotowanie:

  1. Cukinie obierz ze skóry w plastry. Wrzuć je do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuj przez 8 minut.
  2. Cukinię przecedź przez sitko i wrzuć do blendera. Zmiksuj ją wraz z drobno pokrojoną kolendrą oraz natką pietruszki. 
  3. Wrzuć przygotowaną mieszankę do garnka z gotującym się bulionem. Dopraw pieprzem oraz solą. Dodaj porwane na kawałki liście świeżej bazylii. Gotuj przez chwilę, następnie pozostaw do wystygnięcia. Następnie przez noc trzymaj w lodówce. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia. Potrawę możesz przybrać bazylią, grzankami, liśćmi bazylii, czy śmietanką.


Uwagi:

* Użyłam łyżkę liści kolendry i pół zwykłego pęczka natki pietruszki.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu zupy, ta wygląda wyjątkowo apetycznie - cudny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I wyjątkowo mi smakowała. A ten kolor - dzięki pietruszce.:)

    OdpowiedzUsuń