Ciasto porzeczkowe
- słodko-kwaśne jak polskie lato-
Porzeczki kojarzą mi się z latem, pobytem na działce i krzaczkami dookoła werandy. Jak i z ich kwaśnością i mnogością. i przymusem skubania. Dlatego w dorosłym życiu omijałam te owoce lata. W tym roku postanowiłam się przełamać. Szczególnie że przepis zafascynował mnie prostotą kremu. Na świecie można spotkać aż 150 rodzajów gatunków krzewów porzeczkowych. Rosną dziko, są uprawiane w celach konsumpcyjnych lub dekoracyjnych. W cieście wykorzystałam najbardziej popularną porzeczkę zwyczajną. A ciasto w smaku wyszło nie zwyczajne.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 100 g masła
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 mała śmietana 22%
- 200 g porzeczki
Przygotowanie:
- Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy jajko i drobno posiekane masło. Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Wylepiamy dno formy - najlepiej tortownicy bo ciasto urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do zrumienienia się ciasta).
- Budyń rozrabiamy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Dodajemy cukier i zagotowujemy.
- Po wystudzeni budyniu dodajemy do niego śmietanę i mieszamy.
- Na podpieczone ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie porzeczki.
- Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 40 minut.
Smacznego!
O mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię porzeczki do ciast :)