sobota, 2 sierpnia 2014

Placki z cukinią i kukurydzą

Placki z cukinią i kukurydzą

- dodatkiem pomidorów w słodkim sosie chilli


Kukurydza była podstawą wyżywienia rdzennych mieszkańców Meksyku. Była uważana za roślinę świętą. Kukurydza uprawiana jest w Meksyku od tysięcy lat, a tamtejsze sposoby na jej wykorzystanie są niezliczone. Cukinia jest gatunkiem dyni zwyczajnej, która pochodzi Ameryki Środkowej, jednakże sam kabaczek został wyselekcjonowany we Włoszech. O ile sama cukinia, nie jest specjalnie bogata w składniki odżywcze, to kukurydza już tak. Żółty skarb Meksyku zawiera skrobię, tłuszcz, a także witaminy jak B, E, A, jak również fosfor, selen, potas i magnez. Kukurydza jest szczególnie lubiana przez tych, co stosują dietę bezglutenową. Dieta mieszkańców Ameryki Południowej w ogromnej mierze opiera się właśnie na kukurydzy. Placki z cukinii i kukurydzy są zatem nie tylko bardzo dobre, ale także dzięki kukurydzy także pożywne. Mimo, że bez mięsa dają poczucie sytości na niemalże cały dzień. Wyjątkowo jak na kuchnie meksykańska, danie nie jest zbyt pikantne i świetnie nadaje się do podania młodszym. 



Składniki:
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze (240 g)
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy (210 g)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • olej roślinny do smażenia
  • 2-3 pomidory, obrane ze skóry pokrojone w kostkę
  • słodki sos chilli do smaku
  • plasterki żółtego sera (opcjonalnie)
  • kilka listków kolendry do przybrania



Przygotowanie:
  1. Zmieszaj masło, mleko, mąkę i jajka w średniej wielkości misce. Ubijaj do momentu, aż masa stanie się jednolicie gładka. Dodaj start.a na grubych oczkach cukinię oraz odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj kopiaste łyżki masy i smaż około 2 minut z każdej strony, aż placki zbrązowieją. Jeżeli ciasto wyda się zbyt rzadkie dodaj mąkę. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  3. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż ciepłe placki na talerz i według uznania wyłóż na nie po plasterki sera, przybierz pokrojonymi pomidorami, słodkim sosem chilli i kolendrą.

Uwagi: 
  • W oryginalnym przepisie, placki podane były z salsą z pomidorów i awokado. Jeżeli ta opcja wydaje Ci się zachęcająca, wystarczy, że dodasz zamiast słodkiego sosu chilli, jedną małą, posiekaną czerwona cebulę oraz pokrojone w kostkę awokado i wymieszasz z wraz pomidorem oraz 2 łyżkami soku z cytryny.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz