czwartek, 21 sierpnia 2014

Karaibskie pierożki szpinakowe

Pierożki szpinakowe

- zapiekane, po karaibsku


Kuchnia karaibska przede wszystkim jest różnorodna. Jej obecny kształt znacznie różni się od tego, jaki był zanim wpływy innych kultur dosięgnęły brzegu wysp. Rdzenni mieszkańcy żywili się głównie rybami i owocami, czyli tym co było powszechnie dostępne. Dzisiaj z mięs chętnie jada się wieprzowinę, a na Karaibach uprawia się wiele nieznanych wcześniej warzyw. W przypadku dzisiejszej potrawy nietrudno dostrzec silnych wpływów kuchni indyjskiej. Szpinak nie jest popularnym warzywem wykorzystywanym w kuchni karaibskiej, w indyjskiej już jak najbardziej. Można posunąć się do stwierdzenia, że pierożki z nadzieniem cebulowo-szpinakowym lekko przypominają indyjskie samosy. Pierożki nie są tak ostre idealnie prezentują się w roli przystawki. Można je konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto jest kruche, zatem świetnie łączyć się będzie z rozmaitymi sosami. Polecam jogurtowy sos czosnkowy oraz słodki sos chilli.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 i 2/3 szklanki białej mąki pszennej (250 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30 g masła dodatkowo
  • 1 nieduża cebula, drobno posiekana
  • 100 g szpinaku, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika, uprażonych*
* w oryginalnym przepisie zalecano użyć orzeszków piniowych



Przygotowanie:
  1. Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Dodaj masło i ręcznie wymieszaj składniki do uzyskania jednolicie sypkiej masy. Dolewaj co jakiś czas sok z cytryny i wodę. Ugnieć ciasto na dwie kule, po czym podziel na pół.
  2. Oprósz blat mąką i rozwałkuj jedną kulę na cienki placek.Przy pomocy szklanki wytnij około 12 okrągłych porcji ciasta. To samo powtórz z drugą kulą ciasta.
  3. Na patelni rozpuść dodatkową część masła i usmaż cebulę. Dodaj szpinak i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj gałkę muszkatołową, nasiona słonecznika oraz pieprz. W razie potrzeby dopraw solą. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Krążki ciasta napełnij farszem. Złóż na pół tak, aby ciasto się skleił po brzegu. Przyciśnij widelcem.
  5. Piecz pierożki w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po 10 minutach posmaruj pierożki odrobiną roztopionego masła lub oleju, aby się ładnie przyrumieniły. 
  6. Podawaj pierożki z sosem jogurtowo-czosnkowym lub słodkim sosem chilli. Możesz podawać potrawę zarówno na ciepło lub na zimno.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pierożki w każdej postaci uwielbiam! Taki przepis również podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń