wtorek, 19 sierpnia 2014

Karczochy à la Polita

Karczochy à la Polita

- niegdyś arystokratyczne warzywo dzisiaj dostępne dla wszystkich


Karczochy o jadalnym dnie kwiatowym są znane w gastronomii od dawna, szczególnie w kuchni basenu Morza Śródziemnego, ponieważ pochodzą właśnie z tego obszaru.  Niegdyś wierzono, że karczochy odtruwają krew - to tłumaczyło ich wysoką cenę. Występowały na stołach najbogatszych - cesarzy, papieży oraz arystokracji. Prawda o ich zdolnościach uzdrowicielskich jest zgoła inna - nie zawierają zbyt wielkich wartości odżywczych, za to ceni się je za ich smak, przez niektórych uważany za wyborny. Odmian karczochów jest wiele, od zielonych po fioletowe, z kolcami lub bez, podłużne i okrągłe, duże i małe. Karczochy rzadko pojawiają się na polskim stole. To była moja pierwsza przygoda z tym warzywem. Dosyć interesujące spotkanie trzeba przyznać. Warto skorzystać z okazji, że sezon na nie ciągle trwa. Bułgarska propozycja na ich przygotowanie przypadła mi do gustu, smak jest zdecydowany i cierpki, idealnie komponuje się z delikatnym smakiem karczochów.



Składniki dla 2 osób:
  • 4 małe karczochy
  • 1 cebula pokrojona na talarki
  • 1 marchewka, pokrojona na talarki
  • 1 większy ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1/2 pęczka kopru, drobno posiekanego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka wody
  • pieprz, świeżo zmielony
  • sól

Sos:
  • 1 jajko
  • sok z z jednej cytryny

Przygotowanie:
  1. Obetnij łodyżki karczocha do około 1 cm i usuń zewnętrzne liście. Odetnij końcówki liści i usuń wewnętrzne włoski. Od razu wrzuć karczochy do miski z woda i skrop sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.
  2. W płytkim garnku rozgrzej olej i podduś cebulę. Dodaj marchew, karczochy, ziemniaki oraz koper. Całość zalej gorącą wodą, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gotuj warzywa przez blisko 35 minut na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewaj wodę. 
  3. Przygotuj sos. W małej misce rozmąć jajko i dodaj sok z cytryny. Wlej 1-2 łyżki gorącego, ale nie wrzątku wywaru z karczochów i dokładnie wymieszaj.
  4. Zdejmij karczochy z ognia i polej je równomiernie sosem. Podawaj gorące.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz