sobota, 23 lutego 2013

Pierożki Won Ton



Pierożki WON-TON
Zupa Won-Ton oraz smażone pierożki

Pierożki won-ton są jednym z bardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tłumacząc z języka kantońskiego wonton oznacza chmurę do połknięcia. Tradycyjne nadzienie składa się m.in. z mielonej wieprzowiny, krewetek, czy ostryg. Obecnie popularne jest nadzienie z wołowiny i drobiu.

Zupy won-ton mają wyjątkowo długą historię i stosunkowo szybko zdobyły podniebienia ludzi na całym świecie. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu, może dlatego też znajdują się w menu niemalże każdego baru z kuchnią chińsko-wietnamską. Z należącego już do przeszłości i okrytego sławą Jarmarku Europa w zacisze kuchni domowej - zrób to sam!




Pierożki Won-Ton:

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
Farsz:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki wina ryżowego (użyłam wina białego półwytrawnego)
  • 1/2 łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego, użyłam zwykłego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
Przygotowanie: 

1. Do miski wsyp 2 szklanki mąki, dodaj wrzątek i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj zimną wodę i olej, wymieszaj łyżką, a potem dłońmi aż do powstania jednolitej konsystencji. 

2. Rozwałkuj ciasto wałkiem posypując mąką zarówno blat jak i samo ciasto, bo te z początku będzie się stosunkowo mocno kleiło. Powstały cienki placek potnij na kwadraty o bokach 5x5 cm.




3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu. Połóż niewielką garstkę farszu na środku kwadratu i złóż w trójkąt. Połącz ramiona trójkąta ze sobą następnie za włóż za nie górny róg - tak jak na zdjęciu poniżej.



4. Powtórz czynność do skończenia się farszu, czy farszu. Powstałe pierożki można od razu usmażyć na głęboki oleju i skonsumować z dodatkiem słodkiego sosu chilli, sojowego, czy innego lub można ugotować.
Należy wrzucić pierożki do gotującej się wody na 6-8 minut. Pierożki powinny wypłynąć na powierzchnię.
Gotowane pierożki won-ton można wykorzystać do zupy won-ton.


Zupa WON TON:

Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule dymki posiekanie w plasterki
  • 1 pieczarka pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chilli pokrojone w cienkie talarki
  • kawałek małego brokuła (opcjonalnie)
  • 1/5 poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1 snopek cienkiego makaronu ryżowego
  • ok. 20 pierożków won-ton


Przygotowanie:

1. Doprowadź bulion drobiowy do wrzenia. Kolejno dodawaj cebulę dymkę,  pieczarki, chilli, brokuła, kapustę makaron ryżowy oraz pietruszkę. Gotuj przez około 5 minut, następnie dodaj sos sojowy, gotuj jeszcze przez mniej więcej minutę.
2. Tuż przed samym podaniem dodaj pierożki won-ton (chyba, że są jeszcze ciepłe - możesz wtedy od razu do każdej miski włożyć po 5 pierożków). Rozlej zupę do misek. Można dodatkowo udekorować szczypiorkiem.





Smażone pierożki WON-TON:

Składniki:
  • 10 pierożków won-ton
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • słodki sos chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:

1. Ugotowane pierożki won-ton obtocz w bułce tartej.


2. Usmaż pierożki won-ton w średnio gorącym oleju na złoto. Można zaserwować wraz ze słodkim sosem chilli, czy sosem sojowym.




Smacznego!


1 komentarz:

  1. 2 The earliest recipe for fruit fool dates to the mid 17th
    century.

    Feel free to surf to my website - party pill store

    OdpowiedzUsuń