środa, 27 marca 2013

Hot Cross Buns


Bułeczki z krzyżem 

- jedzone w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek


Hot Cross Buns to tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc bułeczki z rodzynkami lub porzeczką rodem z Wielkiej Brytanii. Cechą charakterystyczną jest lukrowany krzyż symbolizujący Ukrzyżowanie Jezusa. W 1592 roku, za czasów panowania Elżbiety I, wydano dekret zabraniający sprzedaży bułeczek za wyjątkiem okresu Wielkiego Piątku, czy Bożego Narodzenia. Karą za złamanie przepisu była konfiskata majątku. W tym okresie bułeczki z krzyżem były pieczone głównie w zaciszach domowych. Kolejne próby powstrzymania sprzedaży miały miejsce jeszcze w XVII wieku. Krąży wiele przesądów wokół Hot Cross Buns m.in. mówiące o właściwościach leczniczych bułeczek. Mówi się, że nakarmienie odrobiną bułeczki chorego, pomaga mu odzyskać zdrowie. Dzielenie się krzyżową bułką umacnia przyjaźń przez cały rok, jeśli tylko dzieląc się wypowie się frazę: "Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be". Jeżeli ktoś z Was wybiera się w podróż za morze, niech koniecznie weźcie ze sobą bułeczkę - uchroni przed niebezpieczeństwem! Hot Cross Buns zawieszone w kuchni pełnią w kuchni funkcję amuletu - mówi się, że chronią przed pożarami i zapewniają perfekcyjne wypieki pieczywa w danym domostwie. Historia i ciekawostki związane z Hot Cross Buns są wyjątkowe. Dlatego dla własnego dobra - skuś się:





Składniki na 12 bułeczek:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży  suchych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki letniej wody
  • 200 g rodzynek
 Lukier:

  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • woda
Syrop:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier. Wyrabiamy rękami, dodając stopniowo wodę, tak aby ciasto zrobiło się sprężyste i nie lepiło się. Dodajemy ciepłe roztopione masło, następnie rodzynki. Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość.
  2. Ciasto dzielimy na 12  kulek wielkość dłoni, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  3. Nacinamy bułeczki tworząc krzyż. W to miejsce nakładamy lukier łyżeczką lub rękawem do kremów.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy do ostudzenia.
  5. Smarujemy  syropem. Dzielimy na części jeśli się skleiły.

Lukier: Mieszamy składniki dodając stopniowo wodę, tak by powstała kleista masa.

Syrop: Mieszamy wodę z cukrem i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu.



Wykonanie oparte o przepis zawarty w blogu Just my Delicious
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz