niedziela, 24 marca 2013

Tortilla

Tortilla

zawijana z kurczakiem i awokado

Tortilla w Polsce jest określeniem dla dwóch zupełnie różnych potraw. Znaczenie pierwsze określa hiszpańską tortillę - rodzaj grubego omletu. Drugie znaczenie tortilli, odnosi się do tortilli meksykańskiej - rodzaju płaskiego okrągłego placka na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. Sama nazwa została nadana przez Hiszpanów, którzy odkryli ten rodzaj pieczywa wśród Azteków w XVI wieku. Samo słowo pochodzi od hiszpańskiego słowa "torta", które oznacza nic innego jak tort.  Tortilla w Meksyku pełni funkcję pieczywa, jest także  bazą, czy  dodatkiem wielu potraw. 





Składniki:
  • 1 grubo pokrojony pomidor
  • 1 grubo pokrojone małe awokado
  • 1/2 pokrojone w talarki małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki grubo pokrojonych liście świeżej kolendry (nie użyłam)
  • 1/2 szklanki salsy pomidorowej
  • 1 pierś pokrojonego na drobne kawałki usmażonego kurczaka
  • 2 duże pszenne tortille

Salsa pomidorowa:
  • 2 drobno posiekane nieduże pomidory - obrane ze skóry
  • 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeño chilli (użyłam zwykłej zielonej papryczki chilli)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych liści świeżej kolendry - z braku laku użyłam liści pietruszki
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki (cytryny)
Przygotowanie:

1. Przygotuj salsę pomidorową - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki.

2. W jednym naczyniu wymieszaj pomidory, awokado, pietruszkę, salsę pomidorową oraz kurczaka.

3. Nałóż na każdą tortillę przygotowane wcześniej nadzienie i zawiń ciasno tortillę podwijając dno do góry, tak aby nadzienie nie wypadło.






Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz