Tortilla
zawijana z kurczakiem i awokado
Tortilla w Polsce jest określeniem dla dwóch zupełnie różnych potraw. Znaczenie pierwsze określa hiszpańską tortillę - rodzaj grubego omletu. Drugie znaczenie tortilli, odnosi się do tortilli meksykańskiej - rodzaju płaskiego okrągłego placka na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. Sama nazwa została nadana przez Hiszpanów, którzy odkryli ten rodzaj pieczywa wśród Azteków w XVI wieku. Samo słowo pochodzi od hiszpańskiego słowa "torta", które oznacza nic innego jak tort. Tortilla w Meksyku pełni funkcję pieczywa, jest także bazą, czy dodatkiem wielu potraw.
Składniki:
- 1 grubo pokrojony pomidor
- 1 grubo pokrojone małe awokado
- 1/2 pokrojone w talarki małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki grubo pokrojonych liście świeżej kolendry (nie użyłam)
- 1/2 szklanki salsy pomidorowej
- 1 pierś pokrojonego na drobne kawałki usmażonego kurczaka
- 2 duże pszenne tortille
Salsa pomidorowa:
- 2 drobno posiekane nieduże pomidory - obrane ze skóry
- 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeño chilli (użyłam zwykłej zielonej papryczki chilli)
- 1/4 szklanki drobno posiekanych liści świeżej kolendry - z braku laku użyłam liści pietruszki
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki (cytryny)
Przygotowanie:
1. Przygotuj salsę pomidorową - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki.
2. W jednym naczyniu wymieszaj pomidory, awokado, pietruszkę, salsę pomidorową oraz kurczaka.
3. Nałóż na każdą tortillę przygotowane wcześniej nadzienie i zawiń ciasno tortillę podwijając dno do góry, tak aby nadzienie nie wypadło.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz