Chaczapuri imeretyńskie
zapiekany placek z serem
Przepis na dwa placki chaczapuri.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Mieszasz wszystkie składniki i odstawiasz na kilka godzin.
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera mozzarella
- 200 g sera solankowego - np. feta
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Mieszasz ze sobą sery z jajkiem, dzielisz na dwie porcje.
1. Mieszasz ze sobą sery z jajkiem, dzielisz na dwie porcje.
2. Ciasto również dzielisz na dwie porcję. Rozwałkowujesz na kształt koła. Na środek ciasta kładziesz jedną z porcji sera. Tworzysz pewnego rodzaju worek w środku, którego jest ser. Ponownie delikatnie rozwałkowujesz starając się by forma przybrała okrągły ale płaski kształt.
3. Placek początkowo smaży się na suchej patelni po kilka minut z każdej ze stron. Dopiero po przełożeniu placka na talerz smaruje się go masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz