sobota, 2 marca 2013

Chaczapuri imeruli

Chaczapuri imeretyńskie

zapiekany placek z serem


Przepis na dwa placki chaczapuri.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Mieszasz wszystkie składniki i odstawiasz na kilka godzin.

Składniki na nadzienie:
  • 200 g sera mozzarella
  • 200 g sera solankowego - np. feta
  • 1 jajko
Przygotowanie:
1. Mieszasz ze sobą sery z jajkiem, dzielisz na dwie porcje.
2. Ciasto również dzielisz na dwie porcję. Rozwałkowujesz na kształt koła. Na środek ciasta kładziesz jedną z porcji sera. Tworzysz pewnego rodzaju worek w środku, którego jest ser. Ponownie delikatnie rozwałkowujesz starając się by forma przybrała okrągły ale płaski kształt. 

3. Placek początkowo smaży się na suchej patelni po kilka minut z każdej ze stron. Dopiero po przełożeniu placka na talerz smaruje się go masłem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz