Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem
- Marysia z piekarnika do lodówki uciekła
Szpinakowa rolada stała się wyjątkowo trudna do osadzenia w jej na mapie. Wertując fale internetu wzdłuż i wszerz wszelkie pogłoski prowadziły w rejon Morza Śródziemnego. Kilka przesłanek prowadziło do Włoch. Zatem tu osadzona została niepewnie. Danie jest stosunkowo lekkie. Idealnie spełnia się w roli zakąski.
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 450 g szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- pieprz, sól
Farsz:
- 300 g serka kremowego typu Almette, Ricotta, Filadelfia
- 150 g wędzonego łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
- ewentualnie przyprawy do smaku: pęczek koperku, suszona bazylia lub oregano
Przygotowanie:
1. Umyj szpinak, a następnie rozdrobnij go za pomocą blendera. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, zazwyczaj wystarczy go jedynie rozmrozić. Wyłóż szpinak do rondelka i duś go na małym ogniu, tak długo aż wyparuje z niego woda. Dodaj drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
2. Ubij z białek sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodaj żółtka, a potem stopniowo pianę z białek, mieszaj delikatnie do utworzenia jednolitej masy. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia na blasze i piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z pieca, przewróć na drugą stronę i pozostaw do wystygnięcia.
3. Posmaruj ciasto równomiernie serkiem skropionym cytryną i ułóż kawałki łososia, posypując koperkiem, bazylią lub oregano. Zwiń roladę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zasadniczo im dłużej czasu spędzi w lodówce tym lepiej, po upływie godziny jest już jadalna. Pokrój ją na plasterki i podaj.
Autor: Kiane
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz