wtorek, 26 marca 2013

Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem

- Marysia z piekarnika do lodówki uciekła

Szpinakowa rolada stała się wyjątkowo trudna do osadzenia w jej na mapie. Wertując fale internetu wzdłuż i wszerz wszelkie pogłoski prowadziły w rejon Morza Śródziemnego. Kilka przesłanek prowadziło do Włoch.  Zatem tu osadzona została niepewnie. Danie jest stosunkowo lekkie. Idealnie spełnia się w roli zakąski.



Składniki:

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • pieprz, sól
Farsz:
  • 300 g serka kremowego typu Almette, Ricotta, Filadelfia
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ewentualnie przyprawy do smaku: pęczek koperku, suszona bazylia lub oregano
Przygotowanie:

1.  Umyj szpinak, a następnie rozdrobnij go za pomocą blendera. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, zazwyczaj wystarczy go jedynie rozmrozić. Wyłóż szpinak do rondelka i duś go na małym ogniu, tak długo aż wyparuje z niego woda. Dodaj drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.

2. Ubij z białek sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodaj żółtka, a potem stopniowo pianę z białek, mieszaj delikatnie do utworzenia jednolitej masy. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia na blasze i piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z pieca, przewróć na drugą stronę i pozostaw do wystygnięcia.

3. Posmaruj ciasto równomiernie serkiem skropionym cytryną i ułóż kawałki łososia, posypując koperkiem, bazylią lub oregano. Zwiń roladę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zasadniczo im dłużej czasu spędzi w lodówce tym lepiej, po upływie godziny jest już jadalna. Pokrój ją na plasterki i podaj.






Autor: Kiane
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz