sobota, 23 marca 2013

Chicken Noodle Soup

Wietnamski rosół z pierożkami z kurczakiem

 - oraz kapustą Baby Bok Choy

Niemalże każdy naród może się pochwalić swoją receptura na Rosół.  Zupa ta jest kulinarną wariacją na bazie wywaru z kurczaka. Dodaje się najróżniejszych warzyw. W niniejszym przepisie - wersja wietnamska z ciężką do zdobycia w Polsce (mimo, że jest uprawiana także w Europie), a popularną w Azji kapustą baby bok choy. Kapusta chińska pochodzi z Azji wschodniej. Jest popularnym dodatkiem do zup. Zielarz dynastii Ming Li Shizhen badał wartości lecznicze kapusty - zawiera dużo witaminy A oraz C. Rosołek najlepszy na przeziębienie, a ten wyjątkowo! Egzotycznie i zdrowo!



Składniki:
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
  • 1 średnia marchewka,grubo pokrojona
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 250 ml wody
  • 4 kostki rosołowe
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 cm startego korzenie imbiru
  • 2 kapusty baby bok choy, grubo posiekane
  • 1 dymka, pokrojona na cienkie talarki
  • 1 snopek cienkiego makaronu ryżowego
Pierożki:
  • 150 g mięsa z kurczaka (mielone lub z piersi)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (użyłam rzepakowego)
  • 1 łyżka drobno posiekanej dymki
  • ciasto (1 szklanka mąki, 1/4 szklanki wrzątku, 1/8 szklanki wody, łyżeczka oleju)


Przygotowanie:

1. Do dużego rondla włóż cebulę, seler, marchew, liście laurowe, pieprz, dodaj kostki rosołowe. Zalej wodą. Doprowadź wywar do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu gotuj bez przykrycia przez kolejną 1-1,5 godziny.

3. W międzyczasie przygotuj pierożki. W średniej misce wymieszaj składniki na farsz: mięso, sos sojowy, olej i dymkę. Ciasto przygotuj według instrukcji podanych w tym przepisie: przepis na pierożki won-ton. Wykonaj okręgi ze szklanki z ciasta i na każdym kawałku ułóż nadzienie po środku i posklejaj krawędzie ciasta wcześniej umoczone wodą.




3. Przecedź rosół przez sito - oddziel wywar od warzyw. Warzywa już są nie potrzebne. Do wywaru dodaj sos sojowy, czosnek i imbir. Doprowadź ponownie do wrzenia. 

4. Dołóż makaron, pierożki i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut na niewielkim ogniu - aż do wypłynięcia pierożków. Przed podaniem dodaj do rosołu grubo poszatkowaną kapustę baby bok choy oraz szczypiorek.

Informacje przydatne: chińską kapustę baby bok choy zakupiłam w Warszawie na bazarze przy ul. Bakalarskiej w sklepie z żywnością azjatycką "Smaki Azji".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz