Ryba gotowana na parze z dressingiem z chilli
- lekko i egzotycznie na języku
Składniki:
- 4 filety białej ryby - użyłam pstrąga
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/4 szklanki oleju arachidowego (zamiast niego użyłam rzepakowego)
- 1 1/2 łyżki octu
- 1 1/2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki liści natki pietruszki
- 2 cm korzeń świeżego imbiru starty na tarce
Przygotowanie:
1. Podziel rybę na pół, wyjmij ostrożnie kręgosłup i oczyść możliwie najlepiej z ości. Następnie wyłóż filety - polej równomiernie wierzch sosem ostrygowym i rozłóż na każdej trochę startego imbiru.
2. Gotuj na parze przez około 10 minut pod przykryciem.
3. W miseczce połącz olej, ocet, sos sojowy, słodki sos chilli oraz cukier. Energicznie wymieszaj składniki - tak aby olej się połączył dobrze z resztą składników.
4. Ugotowaną na parze rybę wyłóż na talerz polej dressingiem i posyp pietruszką.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz