czwartek, 7 marca 2013

Ryba gotowana na parze z chilli

Ryba gotowana na parze z dressingiem z chilli

- lekko i egzotycznie na języku





Składniki:
  • 4 filety białej ryby - użyłam pstrąga
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/4 szklanki oleju arachidowego (zamiast niego użyłam rzepakowego)
  • 1 1/2 łyżki octu
  • 1 1/2 łyżki słodkiego sosu chilli 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki liści natki pietruszki
  • 2 cm korzeń świeżego imbiru starty na tarce


Przygotowanie:

1. Podziel rybę na pół, wyjmij ostrożnie kręgosłup i oczyść możliwie najlepiej z ości. Następnie wyłóż filety - polej równomiernie wierzch sosem ostrygowym i rozłóż na każdej trochę startego imbiru.

2. Gotuj na parze przez około 10 minut pod przykryciem.


3. W miseczce połącz olej, ocet, sos sojowy, słodki sos chilli oraz cukier. Energicznie wymieszaj składniki - tak aby olej się połączył dobrze z resztą składników.


4. Ugotowaną na parze rybę wyłóż na talerz polej dressingiem i posyp pietruszką.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz