Lazania po bolońsku
Twój kot jadłby lasagne!
Lazania to najukochańszy przysmak kota Garfielda. Nie zważając na konsekwencje i płynące niebezpieczeństwa, gotów poświęcić kilka mniej leniwych ruchów ciała aby ją zdobyć. Lazania ma dwie klasyczne i najbardziej popularne odmiany: bolognese oraz napoli. W tym przepisie lasagne bolognese - czyli gruntowne czyszczenie lodówki. Może właśnie w tym tkwi czar tej potrawy.
Składniki:
- 12 płatów lazanii
Farsz
- 2 łyżeczki oliwy
- 6 drobno pokrojonych plasterków wędzonego boczku
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 drobno posiekana średnia marchewka
- 2 drobno posiekane łodygi selera naciowego
- 500 g mielonej wołowiny
- 150 g drobno pokrojonej wątróbek
- 1 szklanka mleka
- 30 g masła
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów bez skóry drobno pokrojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 szklanki startego parmezanu (użyłam zwykłego żółtego sera)
- 1 ząbek czosnku
Biały sos
- 120 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 litr mleka (około 5 szklanek)
Przygotowanie:
1. Na patelni o grubym dnie na oliwie usmaż do chrupkości boczek. Następnie dodaj kolejno cebulę, marchew i selera. Kiedy warzywa zmiękną wyłóż na patelnie wołowinę i wątróbki. Podczas gotowania ciągle mieszaj. Gdy wołowina zmieni kolor na brązowy dodaj mleko i masło. Gotuj aż połowa płynu wyparuje.
2. Wlej bulion wraz z winem. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy. Gotuj bez przykrycia do momentu wyparowania płynu. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.
3. Biały sos: W rondlu rozpuść masło i dodaj mąki. gdy składniki się połączą dolewaj sukcesywnie mleka i mieszaj energicznie bu utworzyć jednolitą masę. Gotuj mleko nieustannie mieszając dopóki się nie zagotuje, a sos zgęstnieje.
4. Wysmaruj tortownicę masłem a na wierzch wylej około 1/4 białego sosu. Wyłóż 4 płaty lazanii tak aby równomierne i całkowicie pokryły dno tortownicy. Mimo, że nie trzeba wcześniej obgotowałam każdy płat lazanii. Na płaty makaronu wyłóż 1/3 farszu, następnie dodaj biały sos rozsmaruj równomiernie i oprósz żółty serem. czynność powtórz 3 razy.
5. Zapiekaj lazanię bez przykrycia przez około 40 minut - do momentu powstania chrupkie skórki na wierzchu. Pokrój lazanie i podaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz