poniedziałek, 11 marca 2013

Lasagne bolognese

Lazania po bolońsku

Twój kot jadłby lasagne! 

Lazania to najukochańszy przysmak kota Garfielda. Nie zważając na konsekwencje i płynące niebezpieczeństwa, gotów poświęcić kilka mniej leniwych ruchów ciała aby ją zdobyć. Lazania ma dwie klasyczne i najbardziej popularne odmiany: bolognese oraz napoli. W tym przepisie lasagne bolognese - czyli gruntowne czyszczenie lodówki. Może właśnie w tym tkwi czar tej potrawy. 




Składniki:
  • 12 płatów lazanii

Farsz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 6 drobno pokrojonych plasterków wędzonego boczku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekana średnia marchewka
  • 2 drobno posiekane łodygi selera naciowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 150 g drobno pokrojonej wątróbek
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g masła
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów bez skóry drobno pokrojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki startego parmezanu (użyłam zwykłego żółtego sera)
  • 1 ząbek czosnku
Biały sos
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 litr mleka (około 5 szklanek)


Przygotowanie:

1. Na patelni o grubym dnie na oliwie usmaż do chrupkości boczek. Następnie dodaj kolejno  cebulę, marchew i selera. Kiedy warzywa zmiękną wyłóż na patelnie wołowinę i wątróbki. Podczas gotowania ciągle mieszaj. Gdy wołowina zmieni kolor na brązowy dodaj mleko i masło. Gotuj aż połowa płynu wyparuje. 

2. Wlej bulion wraz z winem. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy. Gotuj bez przykrycia do momentu wyparowania płynu. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.

3. Biały sos: W rondlu rozpuść masło i dodaj mąki. gdy składniki się połączą dolewaj sukcesywnie mleka i mieszaj energicznie bu utworzyć jednolitą masę. Gotuj mleko nieustannie mieszając dopóki się nie zagotuje, a sos zgęstnieje.


4.  Wysmaruj tortownicę masłem a na wierzch wylej około 1/4 białego sosu. Wyłóż 4 płaty lazanii tak aby równomierne i całkowicie pokryły dno tortownicy. Mimo, że nie trzeba wcześniej obgotowałam każdy płat lazanii. Na płaty makaronu wyłóż 1/3 farszu, następnie dodaj biały sos rozsmaruj równomiernie i oprósz żółty serem. czynność powtórz 3 razy.

5. Zapiekaj lazanię bez przykrycia przez około 40 minut - do momentu powstania chrupkie skórki na wierzchu. Pokrój lazanie i podaj.

\



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz