czwartek, 7 marca 2013

Muffinki Jajeczne

Jajeczne muffinki

ze śmietaną i lemon curd


Jeśli tea time to tylko z muffinkami! Muffiny to jedne z popularniejszych deserów na Wyspach Brytyjskich. Bardzo szybko zdobyły adoratorów w Polsce. W kawiarniach próżno szukać babeczek - wyparły je muffinki. W tym przepisie wraz z dodatkiem lemon curd, powszechnego w Wielkiej Brytanii i dodawanego do wielu potraw kremu jajeczno-cytrynowego.


Składniki:

Ciasto - na 12 muffinek:
  • 120 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie aromatu migdałowego
Do dekoracji:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki lemon curd

Przygotowanie:

1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i wymieszaj wszystkie składniki.

2. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wraz z wcześniej powstałą masą wymieszaj drewnianą łyżką aż do powstania jednolitej masy. Dodaj aromat migdałowy i ponownie wymieszaj.

3. Formę do muffinek wyłóż papierem do pieczenia babeczek. Przełóż do nich ciasta do 3/4 wysokości. W razie potrzeby wygładź wierzch metalową łyżką zanurzoną wcześniej w gorącej wodzie.

4. Włóż do piekarnika na środkową wysokość, jeżeli istnieje taka możliwość. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 do 20 minut. Następnie wyjmij do ostudzenia.

5. Krem na wierzch muffinek: Z pomocą miksera ubij śmietanę na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. 

6. Udekoruj muffinki nakładając łyżką lub rękawem cukierniczym na każdą bitą śmietanę - w taki sposób aby utworzyć okrąg, a na sam środek nałóż lemon curd. Śmietana nie powinna spływać z muffinek. Im dłużej stoi tym lepiej zastyga.


Smacznego!
Autor: Kiane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz