niedziela, 17 marca 2013

Falafel

Falafel

- kotleciki z ciecierzycy w chlebku pita


Pochodzenie falafelu jest nieznane i kontrowersyjne. Fama głosi, że kotleciki z ciecierzycy oryginalnie wywodzą się z Egiptu, wymyślone jako alternatywa dla mięsa dla Koptów w czasie Wielkiego Postu. W Polsce popularne są w barach typu fast food jako wegetariański zamiennik dla kebaba. Same kotleciki są raczej zapychające, dlatego lepiej je jeść w towarzystwie sosu i warzyw.



Składniki:
  • 4 chlebki pita (1 opakowanie)

Falafel:
  • 250 g ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • 1 niewielki pomidor
  • plasterki ogórka
  • poszatkowane liście sałaty
  • kilka drobnych plasterków cebuli
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 odrobina soku z cytryny
  • 2 oliwki drobno pokrojone
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

1. Nasiona ciecierzycy wsyp do miski i namaczaj w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia odcedź. Dodaj cebulę i czosnek i za pomocą blendera przemiel.


2. Zmieloną masę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, mąką kukurydzianą oraz oliwą. Dodaj przyprawy: paprykę, kumin, kolendra, pieprz i sól.

3. Uformuj z masy małe, lekko spłaszczone kulki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Wykonaj sos czosnkowy - połącz ze sobą wszystkie składniki, następnie dobrze wymieszaj.







4. Chlebki rozkrój na pół, włóż do środka warzywa i kotleciki, na wierzch dodaj sos czosnkowy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz