Falafel
- kotleciki z ciecierzycy w chlebku pita
Pochodzenie falafelu jest nieznane i kontrowersyjne. Fama głosi, że kotleciki z ciecierzycy oryginalnie wywodzą się z Egiptu, wymyślone jako alternatywa dla mięsa dla Koptów w czasie Wielkiego Postu. W Polsce popularne są w barach typu fast food jako wegetariański zamiennik dla kebaba. Same kotleciki są raczej zapychające, dlatego lepiej je jeść w towarzystwie sosu i warzyw.
Składniki:
- 4 chlebki pita (1 opakowanie)
Falafel:
- 250 g ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- olej do smażenia
Dodatki:
- 1 niewielki pomidor
- plasterki ogórka
- poszatkowane liście sałaty
- kilka drobnych plasterków cebuli
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 odrobina soku z cytryny
- 2 oliwki drobno pokrojone
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1. Nasiona ciecierzycy wsyp do miski i namaczaj w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia odcedź. Dodaj cebulę i czosnek i za pomocą blendera przemiel.
2. Zmieloną masę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, mąką kukurydzianą oraz oliwą. Dodaj przyprawy: paprykę, kumin, kolendra, pieprz i sól.
3. Uformuj z masy małe, lekko spłaszczone kulki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Wykonaj sos czosnkowy - połącz ze sobą wszystkie składniki, następnie dobrze wymieszaj.
4. Chlebki rozkrój na pół, włóż do środka warzywa i kotleciki, na wierzch dodaj sos czosnkowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz