Chaczapuri adżarskie
- z serem i jajkiem
Chaczapuri oznacza dosłownie chleb z twarogiem. Jest to prosta w przygotowaniu potrawa o delikatnym smaku, posiadająca wiele odmian. Chaczapuri różnią się od siebie kształtem i dodatkami. Każda gruzińska gospodyni ma swoją skrzętnie chowaną recepturę na swoje chaczapuri. Mimo, że składniki są takie same, to jednak każde chaczapuri smakuje odrobinę inaczej. Wersja z jakiem, czyli chaczapuri adżaruli zdecydowanie przyciąga wzrok.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, mleka lub ewentualnie kefiru
- 1 opakowanie suszonych drożdży lub proszku do pieczenia (7 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
- 1 opakowanie sera Mozzarella ( 200 g)
- 1 opakowanie sera typu feta (200 g)
- 2 jajka
- 2 plasterki masła
Przygotowanie:
2. Zetrzyj oba gatunki serów na tarce. Wymieszaj je ze sobą. Można ewentualnie zalać na 15 minut wodą, następnie odsączyć. Ja tego nie zrobiłam.
4. Na powstałą formę rozbij po jajku. Brzegi ciasta posmaruj odrobina masła.
5. Wyłóż gotowe placki chaczapuri do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu na wierzch połóż po plasterku masła - niech się roztopi.
Podawaj ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz