poniedziałek, 4 marca 2013

Chaczapuri adżaruli

Chaczapuri adżarskie

- z serem i jajkiem


Chaczapuri oznacza dosłownie chleb z twarogiem. Jest to prosta w przygotowaniu potrawa o delikatnym smaku, posiadająca wiele odmian. Chaczapuri różnią się od siebie kształtem i dodatkami. Każda gruzińska gospodyni ma swoją skrzętnie chowaną recepturę na swoje chaczapuri. Mimo, że składniki są takie same, to jednak każde chaczapuri smakuje odrobinę inaczej. Wersja z jakiem, czyli chaczapuri adżaruli  zdecydowanie przyciąga wzrok. 






Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, mleka lub ewentualnie kefiru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży lub proszku do pieczenia (7 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
  • 1 opakowanie sera Mozzarella ( 200 g)
  • 1 opakowanie sera typu feta (200 g)
  • 2 jajka
  •  2 plasterki masła

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak by powstała jednolita masa. Odstaw ciasto na kilka godzin do wyrośnięcia.



2. Zetrzyj oba gatunki serów na tarce. Wymieszaj je ze sobą. Można ewentualnie zalać na 15 minut wodą, następnie odsączyć. Ja tego nie zrobiłam.



3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na kształt kola. Na środek placka wyłóż połowę nadzienia serowego. Uformuj łódeczkę z ciasta. Powtórz czynność z drugim plackiem.

4. Na powstałą formę rozbij po jajku. Brzegi ciasta posmaruj odrobina masła.


5. Wyłóż gotowe placki chaczapuri do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu na wierzch połóż po plasterku masła - niech się roztopi.
Podawaj ciepłe.




Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz