Smażony kurczak z tamaryndowcem
- smażony na szybko, dla czterech osób
Stir-frying to charakterystyczny dla kuchni dalekowschodnich sposób smażenia potraw. Technika polega na szybkim smażeniu składników na silnym ogniu, z jednoczesnym energicznym mieszaniem dania. Mięso pokrojone powinno być na cienkie plasterki, podobnie co warzywa.
Tamaryndowiec pochodzi ze wschodniej Afryki, ale wyjątkowo dobrze odnalazł się w kuchni azjatyckiej. Młode owoce tamaryndowca są bardzo kwaśne, starsze - słodsze. Tamaryndowiec, to cenione drzewo ze względu na wachlarz jego zastosowań. Owoce jadalne stosowane w sztuce kulinarnej, drewno wysoko cenione ze względu na piękną czerwonawą barwę, odporność i twardość. Ponadto z nasion wytwarza się biżuterię, a proszek z nasion służy jako krochmal. Dodatkowo, pulpa wytwarzana z owoców służy do domowego farbowania tkanin. A nam posłuży do przygotowania ciekawej w smaku potrawy:
Tamaryndowiec pochodzi ze wschodniej Afryki, ale wyjątkowo dobrze odnalazł się w kuchni azjatyckiej. Młode owoce tamaryndowca są bardzo kwaśne, starsze - słodsze. Tamaryndowiec, to cenione drzewo ze względu na wachlarz jego zastosowań. Owoce jadalne stosowane w sztuce kulinarnej, drewno wysoko cenione ze względu na piękną czerwonawą barwę, odporność i twardość. Ponadto z nasion wytwarza się biżuterię, a proszek z nasion służy jako krochmal. Dodatkowo, pulpa wytwarzana z owoców służy do domowego farbowania tkanin. A nam posłuży do przygotowania ciekawej w smaku potrawy:
Składniki:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 500 g piersi kurczaka, pokrojonych na cienkie plastry
- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/2 większej lub 1 mniejsza świeża papryczka chilli, pokrojona w cienkie krążki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki (użyłam z cytryny)
- 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam rzepakowego)
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie talarki
- ewentualnie: 1/2 szklanki liści świeżej kolendry, luźno wysypanych (nigdzie nie mogłam dostać)
Przygotowanie:
1. W garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj ryż do miękkości i odcedź.
2. W średniej wielkości misce wymieszaj kawałki kurczaka z tamaryndowcem, czosnkiem, chilli, cukrem oraz sokiem z cytryny lub limonki.
3. Podgrzej w woku, czy patelni olej i smaż kurczaka partiami, mieszając aż mięso się usmaży. Następnie podsmaż oddzielnie cebulę aż zmięknie. Dołóż na ugotowany wcześniej ryż i delikatnie wymieszaj.
4. Wyłóż ryż na talerze, na to połóż usmażonego kurczaka,posyp kolendrą i udekoruj kawałkiem cytryny.
Przydatne informacje: Koncentrat z tamaryndowca zakupiłam w sklepie sieci "Kuchnie Świata".
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz