Pizzetta
- czyli mała pizza w dwóch odsłonach
Pizzetta dosłownie oznacza małą pizzę. Jest także leniwszą wersją pizzy. Zamiast przygotowanego z sercem sosu pomidorowego, zastosowany został koncentrat pomidorowy. Ciasto pachnące drożdżami, jest bardzo podstępne, kusi do ostatniego kęsa, nawet gdy miejsca w żołądku brak. Na kolację w sam raz.
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/6 szklanki oliwy
+ 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
+ 1 łyżeczka suchego oregano
+ ewentualnie 1/4 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. W małej misce połącz drożdże, cukier i wodę. Przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut - drożdże powinny się w tym czasie spienić. Do większej miski wsyp mąkę i połącz ją z solą. Dodaj drożdże oraz oliwę. Wymieszaj i ugnieć na miękka masę na lekko oprószonym mąką blacie. Kiedy ciasto zrobi się gładkie i elastyczne, przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na nie mniej niż pół godziny aby ciasto wyrosło.
2. Wyrób ciasto na oprószoną mąką blacie, aż będzie gładkie. Podziel na dwie części i rozwałkuj każdy placek.
3. Na każdym placku rozsmaruj połowę małej puszki koncentratu pomidorowego (po 2 łyżeczki na placek). Oprósz oregano.
Pizzetta z anchois:
- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 4 grubo pokrojone fileciki anchois
- 2 cienko pokrojone większe czarne oliwki
- 1/2 łyżeczki drobno poszatkowanej natki pietruszki
Pizzetta z jalapeño:
- 4 plasterki białej cebuli podzielone na pół
- 2 duże czarne oliwki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 marynowana papryczka jalapeño, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w cienkie paseczki
- 4 plasterki wędzonego boczku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz