wtorek, 26 marca 2013

Pizzetta

Pizzetta

- czyli mała pizza w dwóch odsłonach


Pizzetta dosłownie oznacza małą pizzę. Jest także leniwszą wersją pizzy. Zamiast przygotowanego z sercem sosu pomidorowego, zastosowany został koncentrat pomidorowy. Ciasto pachnące drożdżami, jest bardzo podstępne, kusi do ostatniego kęsa, nawet gdy miejsca w żołądku brak. Na kolację w sam raz.




Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/6 szklanki oliwy

    + 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
    + 1 łyżeczka suchego oregano
    + ewentualnie 1/4 szklanki startego żółtego sera

Przygotowanie:

1. W małej misce połącz drożdże, cukier i wodę. Przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut - drożdże powinny się w tym czasie spienić. Do większej miski wsyp mąkę i połącz ją z solą. Dodaj drożdże oraz oliwę. Wymieszaj i ugnieć na miękka masę na lekko oprószonym mąką blacie. Kiedy ciasto zrobi się gładkie i elastyczne, przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na nie mniej niż pół godziny aby ciasto wyrosło.



2. Wyrób ciasto na oprószoną mąką blacie, aż będzie gładkie.  Podziel na dwie części i rozwałkuj każdy placek.



3. Na każdym placku rozsmaruj połowę małej puszki koncentratu pomidorowego (po 2 łyżeczki na placek). Oprósz oregano.



Pizzetta z anchois: 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 4 grubo pokrojone fileciki anchois
  • 2 cienko pokrojone większe czarne oliwki
  • 1/2 łyżeczki drobno poszatkowanej natki pietruszki

Pizzetta z  jalapeño:
  • 4 plasterki białej cebuli podzielone na pół
  • 2 duże czarne oliwki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 marynowana papryczka jalapeño, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w cienkie paseczki
  • 4 plasterki wędzonego boczku

4. Posyp każdą z pizzettek startym żółtym serem, rozłóż składniki równomiernie po powierzchni ciasta. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez maksymalnie 15-20 minut nie dłużej, bo ciasto może niemiłosiernie stwardnieć!




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz