sobota, 9 sierpnia 2014

Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe

- słodko-kwaśne jak polskie lato-

 

Porzeczki kojarzą mi się z latem, pobytem na działce i krzaczkami dookoła werandy. Jak i z ich kwaśnością i mnogością. i przymusem skubania. Dlatego w dorosłym życiu omijałam te owoce lata. W tym roku postanowiłam się przełamać. Szczególnie że przepis zafascynował mnie prostotą kremu. Na świecie można spotkać aż 150  rodzajów gatunków krzewów porzeczkowych. Rosną dziko, są uprawiane w celach konsumpcyjnych lub dekoracyjnych. W cieście wykorzystałam najbardziej popularną porzeczkę zwyczajną. A ciasto w smaku wyszło nie zwyczajne.



Składniki:
Ciasto:
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • budyń śmietankowy
  • 350 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 mała śmietana 22%
  • 200 g porzeczki

Przygotowanie:
  1. Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy jajko i drobno posiekane masło. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Wylepiamy dno formy - najlepiej tortownicy bo ciasto urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do zrumienienia się ciasta).
  3. Budyń rozrabiamy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Dodajemy cukier i zagotowujemy.
  4. Po wystudzeni budyniu dodajemy do niego śmietanę i mieszamy.
  5. Na podpieczone ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie porzeczki.
  6. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 40 minut.


Porzeczkowo mi 2014 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. O mniam, wygląda wspaniale :)
    Ja bardzo lubię porzeczki do ciast :)

    OdpowiedzUsuń