niedziela, 3 lutego 2013

Pizza

Pizza ze wszystkimi dodatkami

- czyli pierwsze co przychodzi na myśl rozprawiając o Italii


Po pierwsze ciasto na pizzę (2 szt.):

Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży (czyli ok. 1/6 - 1/5 opakowania drożdży dostępnych w sklepach)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki 
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. W miseczce wymieszać rozdrobnione drożdże z 60 ml ciepłej wody, cukrem oraz szczyptą mąki.
Odstawić na okres ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Uwaga: niech miska nie będzie zbyt mała, drożdże bardzo lubią płatać figle.

2. Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży i wymieszać z resztą cieplej wody. Ciasto wyrabiać aż do osiągnięcia jednolitej masy. Na koniec dodać oliwy aby ciasto nie kleiło się nadmiernie.

3. Kiedy już ciasto będzie gotowe - przykryj miskę, w której się znajduje ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.

4. Po wyrośnięciu podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na kształt koła.
Na płatach pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, oprósz serem mozzarella, dodaj składniki według uznania.

5. Pizzę piekę około 25-30 minut w prodiżu.

Po drugie sos pomidorowy:

Składniki:
  • 1 puszka pomidorów - najlepiej krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
W rondelku zagotować rozdrobnione pomidory, dodać oliwę, cukier i przyprawy. Gotować tak długo aż zgęstnieje i powstanie w miarę jednolity sos.



Po trzecie dodatki:

  • 40 g tartego sera mozzarella
  • pęczek świeżej bazylii
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
Czasami sam sos pomidorowy to za mało, szczególnie jeśli ciasto zbyt krnąbrnie urośnie i trochę zapycha.
  • sosy do pizzy:
1) MAJONEZOWO - CZOSNKOWY
Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego - raczej gęstszego
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę świeżego czosnku
  • odrobina soku z cytryny

2) MUSZTARDOWO - MIODOWY
Składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
  • sól, pieprz (ewentualnie)

3) CHILLI - pójście na łatwiznę
Skladniki:
  • 2 łyżki gotowego słodkiego sosu chilli 
  • 3 łyżki ketchupu 
Smacznego!







2 komentarze:

  1. Pamiętajmy, by zadbać o świeżość dodatków. Im świeższe, tym lepsza będzie jakość naszej pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie! Nie raz się przekonałam, że pizza ze świeżych składników smakuje stokroć lepiej.

    OdpowiedzUsuń