środa, 16 października 2013

Ciasto z kawą z cykorii

Ciasto z kawą z cykorii


Substytut kawy można uzyskać z cykorii, zbóż lub uprażonych żołędzi. Cykoria pochodzi z Europy i jest źródłem: witamin A i C, kwasu foliowego i manganu. Do tego jest bogata w błonnik. W jej liściach zawiera się także dobrze przyswajalne żelazo. Aby uzyskać kawę korzeń cykorii jest suszony i prażony. A następnie rozdrabniany. Pierwotnie było to ciasto z kawą Inką. Znaczy się z kawą zbożową, nie sąsiadką. Jednak w domu posiadałam kawę z cykorii to wsypałam co miałam.Wyszło całkiem zacnie.


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru

- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru

- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru

- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
  •  2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kawy z cykorii lub Inki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:
  1. Margarynę rozpuszczamy i chłodzimy. W misce ucieramy cukier i jajka.
  2. Do masy dodajemy wystudzoną margarynę i miód.
  3. Łączymy suche składniki: kawę, proszek i mąkę.
  4. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę po trochu mleka i suchych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem dopieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego! 


Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z Blog

1 komentarz:

  1. Ciasto wyszło bardzo smacznie. Miałam okropny problem ze znalezieniem kawy z Cykorii. Za inką nie specjalnie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń