Andruty
- dziecinnie proste, przyjemnie kruche, bardzo smaczne
Andruty, to popularna nazwa deseru składającego się z wafli przekładanych słodką gęstą masą, potocznie zwanej krówkową. Obecnie, najczęściej spotykanym wypełnieniem jest masa karmelowa, jednakże równie często zdarza się także masa czekoladowa, czy śmietankowa. Na dziś przygotowałam andruty w wersji klasycznej, czyli z nadzieniem karmelowym, na bazie gotowej masy krówkowej. Andruty są banalnie proste do wykonania, a jednocześnie są bardzo przyjemnym poczęstunkiem, kiedy na horyzoncie pojawiają się goście. W Polsce są dobrze znane i lubiane - zarówno kupne, jak i te domowej roboty, często z dodatkiem dżemu lub konfitury. Kochają je dzieci, uwielbiają dorośli. Znikają natomiast z prędkością światła - co w ty przypadku, jak najlepiej o nich świadczy.
Składniki:
- opakowanie dużych płatów wafli *
- puszka masy krówkowej
Przygotowanie:
- Rozgrzej w garnku wypełnionym wrzątkiem puszkę z masa krówkowką. Gotuj do momentu uzyskania płynnej konsystencji masy.
- Blat wafla posmaruj dokładnie masą krówkową, a na nią przyłóż płat. Czynność powtórz tak, aby powstały 3-4 warstwy.
- Obciąż wafle czymś ciężkim i pozostaw do zbicia się masy z waflami i odstaw Po upływie 2 godzin pokrój gotowe andruty w paski, a te następnie w trójkąty.
*użyłam wafli orkiszowych. Są sztywniejsze od tradycyjnych dzięki czemu nie przemiękają masą.
z masą krówkową to jedne z moich ulubionych :) co prawda orkiszowych wafelków jeszcze nie jadłam, ale na pewno są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wpis do wafelkowej akcji i pozdrawiam cieplutko,
Ola - Smakowy Raj
My też dziękujemy za dodanie.
OdpowiedzUsuńWafle orkiszowe to było odkrycie chwili- zachciało mi się andrutów, a tylko takie wafle były w sklepie.