Kawa po meksykańsku
z cynamonem i gałką muszkatołową
Kawa to napój, bez którego dzień się nie może rozpocząć. Sporządzany jest z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Jej ojczyzną jest Etiopia, w Europie pojawiła się około XVI wieku, a dziś stanowi jedną z najpopularniejszych używek i napojów na świecie. Kawa ceniona jest ze względu na swoje właściwości pobudzające i orzeźwiające, dzięki zawartej w niej kofeinie. Przyspiesza także przemianę materii, a także zawiera przeciwutleniacze. Z pozytywnych stron polepsza także pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze, ułatwia koncentrację, zmniejsza do blisko 50% ryzyko zachorowania na cukrzyce typu trzeciego, zwiększa efektywność środków przeciwbólowych. Spożywana jednak w dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia. Meksyk znajduje się w grupie 10 największych dostawców kawy na świecie. Meksyk specjalizuje się w produkcji kawy typu arabica. Obecnie kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Wypija jej się około 400 mld filiżanek rocznie. Dzisiaj przyłączam się do tych miliardów pod postacią kawy z syropem cynamonowym ze szczyptą gałki muszkatołowej - pod tą postacią kawa jest niezwykle aromatyczna.
Składniki dla 2-3 osób:
- 2 łyżki melasy lub brązowego cukru
- 1 laska cynamonu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 300 ml gorącej, czarnej kawy
- opcjonalnie: śmietanka lub mleko
Przygotowanie:
- Do małego rondla z grubym dnem wsyp cukier i wlej 150 ml wody. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszaj powoli doprowadzając do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 4 minuty, następnie odstaw.
- Odcedzony syrop wlej do dzbanka z gorącą kawą i podawaj od razu lub też możesz serwować w wersji mocno schłodzone - po wystygnięciu chłódź przez dwie godziny w lodówce przed podaniem. Według uznania można dodać śmietankę lub mleko.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, 1991 INTERUM
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz