Zapiekany bakłażan
faszerowany wołowiną
Mimo, że bakłażan pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, to został ochoczo przyjęty w Europie, szczególnie w Hiszpanii. Warzywo nosi wiele nazw od mało urokliwie brzmiącej oberżyny, po gruszkę miłosną. Hiszpania to kraj, gdzie namiętności nie trzeba szukać, a mimo to, Hiszpanie chętnie spożywają różnego rodzaju afrodyzjaki. Najbardziej znana jest hiszpańska mucha, o której można usłyszeć wiele najróżniejszych historii. Bakłażan to także dobrze znany afrodyzjak. Należy tu wspomnieć, że nie jest to bezpodstawne. Psianka podłużna jest niezwykle zdrowa. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, B, a także fosforu, potasu, wapnia, czy żelaza. Dowiedzione jest, że bakłażany, wspomagają wiele procesów w naszym organizmie. Zapiekane bakłażany faszerowane mieloną wołowiną, to danie proste w smaku, a także bardzo łatwe w przygotowaniu. W sam raz na niewielki posiłek wieczorową porą.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i ponacinaj miąższ w kratkę, tak aby nie przeciąć skórki. Oprósz warzywa solą i wysmaruj łyżeczką oliwy z oliwek. Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz bez przykrycia przez blisko 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Do niewielkiej miski włóż mięso mielone, natkę pietruszki, 1 łyżkę bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz, cynamon oraz kardamon.
- Wyjmij bakłażany z piekarnika, a kiedy lekko się ostudzą. Wybierz nasiona i wyrzuć, a miąższ dodaj do miseczki z farszem mięsnym. Pozostaw kilka milimetrów miąższu na skórce bakłażana.
- Wypełnij nadzienie skórki bakłażana, posyp pozostałą częścią bułki tartej i skrop 1 łyżeczką oliwy po wierzchu. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 30 minut. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz