czwartek, 29 maja 2014

Lazania

Lazania 

dla leniwych


Już jeden przepis na lazanię był. Dziś wersja dla leniwych - zrobienie jej zajęło mi zaledwie 30 minut od wyjęcia składników do włożenia do paszczy. Jest może uboższa od tradycyjnej i czasochłonnej poprzedniczki, ale nie mniej pyszna. I ma wielką zaletę. Jest dużo sera - czyli tego, co w lazanii najlepsze!


Składniki:
  • 12 płatów lazanii (zależy od wielkości naczynia)
  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 kostki sera
  • bazylia, oregano, tymianek,pieprz 
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:
  1. Mięso podsmażamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy dodajemy pomidory i chwilę podgrzewamy.
  2. Robimy sos: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy zasmażkę by się zarumieniła, ale nie spaliła. Dodajmy po trochu mleko -tak by nie zrobiły się grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
  3. Dodajemy sos do mięsa i mieszamy.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: lazania, mięso, starty ser. 
  5. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturę 180 stopni.
  6. Jemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz