Lazania
dla leniwych
Już jeden przepis na lazanię był. Dziś wersja dla leniwych - zrobienie jej zajęło mi zaledwie 30 minut od wyjęcia składników do włożenia do paszczy. Jest może uboższa od tradycyjnej i czasochłonnej poprzedniczki, ale nie mniej pyszna. I ma wielką zaletę. Jest dużo sera - czyli tego, co w lazanii najlepsze!
Składniki:
- 12 płatów lazanii (zależy od wielkości naczynia)
- 350 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 kostki sera
- bazylia, oregano, tymianek,pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Mięso podsmażamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy dodajemy pomidory i chwilę podgrzewamy.
- Robimy sos: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy zasmażkę by się zarumieniła, ale nie spaliła. Dodajmy po trochu mleko -tak by nie zrobiły się grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy sos do mięsa i mieszamy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: lazania, mięso, starty ser.
- Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturę 180 stopni.
- Jemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz