Äppelkaka
- jabłecznik po szwedzku
Apple Pie w Stanach Zjednoczonych, apple crumble w Wielkiej Brytanii, szarlotka we Francji, czy jabłecznik w Polsce - co kraj to, inny obyczaj wypiekanych ciast z dodatkiem jabłek. Szwecja może poszczycić się także swoim pomysłem na ciasto z jabłkami. Szwedzi tradycyjnie są bardzo otwarci na wpływy kulinarne z różnych stron świata. Dania kuchni francuskiej popularne są na półwyspie skandynawskim już od XVII wieku. Potrawy jak sushi, czy rozmaite potrawy z owoców morza powszechnie występują w codziennym menu Szwedów. W ostatnich latach widać wyraźnie wpływy kuchni amerykańskiej, kawiarnie i restauracje ochoczo serwują wszelkiego rodzaju muffinki, cupcakes'y i innego rodzaju rarytasy zza oceanu. Jednocześnie Szwecja może pochwalić się naprawdę rozwiniętym przemysłem cukierniczym. Najbardziej znanymi nie tylko w Skandynawii, ale i na całym świecie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - kanelbulle, czy kolorowe ciasto księżniczki - princesstårta. Szwedzkie wypieki są bardzo smaczne i doceniane na świecie - nie inaczej jest w przypadku äppelkaka. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 15 minut. Jest aromatyczne, puszyste i jednocześnie wilgotne. Potrafi zauroczyć swoją prostotą.
Składniki:
- 3 jabłka o kwaśnym smaku
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g drobnego cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- cukier puder
Przygotowanie:
- Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne. Dwa jabłka pokrój w drobną kostkę. Masło roztop i zostaw do ostygnięcia. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier i wymieszaj razem w dużej misce. Dodaj 2 jabłka wcześniej skrojone na drobne kawałki, a także jajka i masło. Za pomocą miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki ze sobą na gładką masę.
- Wysmaruj tortownicę o średnicy 25 cm, oprósz bułką tartą. Wylej ciasto do tortownicy. Na wierzch wyłóż trzecim obranym jabłkiem, pokrojonym w cienkie plasterki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 50 minut. Ciasto nie powinno przylegać do patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Po jego ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z Cakes
Smacznego!
Bardzo lubię ciasta z jabłkami... nazwa nie ma tu znaczenia:-)
OdpowiedzUsuń