czwartek, 1 maja 2014

Pastitsio - grecka zapiekanka

Pastitsio

- zapiekanka z makaronem po grecku


Pastitsio  jest to danie to danie pochodzenia greckiego. Jest to forma zapiekanki z makaronu, mielonej wołowiny oraz sosem beszamelowym. Zama nazwa wywodzi się z języka włoskiego, gdzie pasticcio oznacza rodzaj pikantnej zapiekanki na bazie ryb, czy mięsa i makaronu. Co ciekawe, samo słowo pasticcio znaczy bałagan, trudną sytuację, czy podobnie brzmiący pastisz. Typowa grecka wersja pastitsio (istnieją też odmiany cypryjska i egipska) składa się z podstawy, którą jest makaron wymieszany z jajkiem i serem, użytym jako spoiwo łączące. Warstwa środkowa składa się z mielonej wołowiny lub cielęciny z dodatkiem pomidorów, cynamonu, gałki muszkatołowej i często ziela angielskiego. Ostatnia wierzchnia warstwa jest serowa - najczęściej na bazie sosu beszamelowego z serem. Wierzch posypuje się tartym serem i całość zapieka. Pastitsio stanowi bez wątpienia danie główne, podaje się je czasem z dodatkiem sałatki. Jest idealnym pomysłem, kiedy w domu pojawia się więcej osób.


Składniki na 6-8 porcji:
  • 500 g makaronu penne*
  • 50 g żółtego sera, startego
  • 1 jajko

Masa mięsna:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule, drobno posiekana
  • 2 puszki pomidorów (2x400 g)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki drobno poszatkowanej pietruszki
Masa serowa:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 150 g żółtego sera, startego
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę mięsną. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę aż ta się zeszkli. Dodaj mięso i smaż do jego zrumienienia. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Wlej wino, kostkę bulionową oraz cynamon z pieprzem. Gotuj bez przykrycia przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy całość zgęstnieje, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie przypraw solą. Odstaw z ognia.
  2.  W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron według instrukcji na opakowaniu - około 10-12 minut. Odcedź, rozbij jajko, oraz starty  ser. Wymieszaj całość.
  3. Przygotuj masę serową. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę, energicznie mieszaj na małym ogniu aż oba składniki się połączą. Stopniowo dolewaj mleko i mieszaj za pomocą trzepaczki. Uważaj aby nie doprowadzić do powstania grudek. Zagotuj, dopraw solą i pierzem, dodaj 1/3 startego sera i wymieszaj. Całość powinna być gęsta.
  4. Nasmaruj tłuszczem żaroodporną formę. Na dno wyłóż makaron i lekko ugnieć go, aby tworzył zbitą masę. Na makaron wyłóż  masę mięsną, po czym wyrównaj ją z wierzchu. Na masę mięsną wylej równomiernie masę serową. Wierzch posyp resztą sera. Całość piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Odczekaj 15 minut po wyjęciu z piekarnika i pokrój zapiekankę na części.






*Uwagi: Z powodu braku makaronu penne, użyłam rodzaju fusilli

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Mirabelkowy blog

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz