wtorek, 20 maja 2014

Sos jogurtowy z ogórkiem

Ogórek w sosie z jogurtu

- idealny gęsty sos jogurtowy do pikantnych dań


Na dzisiejszy smak kuchni indyjskiej składa się wiele czynników, a jej historia jest niezwykle długa, sięgająca korzeniami tysiące lat przed naszą erą. Jest zróżnicowana pod względem kulturowym i religijnym. Kuchnia północy Indii, różnic się ogromnie od tej z południa. Nawet jeśli chodzi o zastosowanie przypraw sposób ich wykorzystania jest zupełnie odmienny. Na północy preferowany jest zmielony proszek, kiedy na południu, kucharze stosują całe ziarna, czy kawałki korzeni i liści. Indyjskie dania są niezwykle aromatyczne, ilość zastosowanych przypraw często nie pozwala konsumującemu na wyodrębnienie konkretnie użytych do przygotowania potrawy. Indie słyną z ostrych smaków - ma to swoje uzasadnienie - w tak gorącym klimacie żywność narażona jest na atak najróżniejszych bakterii i zarazków. Indyjska sztuka aromatyzowania doprowadziła do tego, że na XVI-wiecznych dworach Wielkich Mogołów w jednym daniu wyczuć można było do dwunastu różnych zapachów i smaków. Ostre przyprawy, jak i często długi okres obróbki termicznej ma pełnić funkcję ochronną dla człowieka. Już małe dzieci, spożywają tak samo ostre potrawy jak ich rodzice, co w Polsce, jak i w całej Europie jest zupełnie niepraktykowane. Produkty mleczne, często łagodzą smak ostrych potraw - i dzisiaj też prezentujemy przykład sosu na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżego ogórka ze szczyptą przyprawy garam masala. 



Składniki:

  • 3/4 ogórka ze skórką, startego na grubej tarce
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta garam masala
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Starty na tarce o dużych oczkach włóż do miseczki. Oprósz solą i pozostaw na 30 minut.
  2. Do jogurtu dodaj garam masala i wymieszaj.
  3. Ogórek odsącz z nadmiaru płynu i włóż do jogurtu. Wymieszaj całość, a po wierzchu posyp sproszkowaną słodką papryką.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, 1991 INTERUM

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz