Vaniljkaka
- biszkopt przekładany kremem waniliowym
Dziś prezentujemy kolejny przepis na słodkości ze Skandynawii. Szwedzkie ciasto waniliowe, czyli vaniljkaka. Jest ono banalne w wykonaniu oraz zajmujące niewiele czasu. Biszkopt wypełniony jest delikatnym sosem waniliowym, który sprawia, że ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej herbaty, czy kawy. Vaniljkaka naprawdę potrafi zauroczyć swoim smakiem, mimo, że wygląd trzeba przyznać ma niepozorny i prosty. Odkrywając kulinarną stronę Szwecji, trzeba przyznać, że jego mieszkańcy cenią sobie słodki smak.
Składniki:
- 3 jajka
- 180 g drobnego cukru do wypieków (1 niecała szklanka)
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml wrzącej wody
Sos waniliowy:
- 125 g masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego (4 łyżki)
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
- W misce ubij trzepaczką jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Do niej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Dodaj wrzątek i ponownie wymieszaj całość.
- Przygotuj sos waniliowy. W małym rondlu, na małym ogniu rozpuść masło i cukier. Dolej mleka i gotuj przez około 10 minut, tak aby sos lekko zgęstniał. Po jego ostygnięciu włóż do lodówki aby zgęstniał jeszcze bardziej.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wyłóż samo dno papierem do pieczenia i przelej masę do formy. Piecz przez 40 minut Celsjusza w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza. Po tym czasie wystudź przez chwilę trzymając ciasto przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie po wyjęciu przekrój wzdłuż na dwie części.
- Na dolny blat ciasta wylej równomiernie sos i przykryj go drugą częścią. Oprósz wierzch cukrem pudrem. Ciasto można podawać dodatkowo z bitą śmietaną i owocami, ale jest na tyle smaczny, ze samodzielnie też uraczy podniebienie.
Piecz przez 40 stopni Celsjusza w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza.
OdpowiedzUsuńDomyślam się, że chodzi o 40 minut? :)
Tak jest! Powinno być 40 minut. Już poprawiam babola! :)
OdpowiedzUsuń