czwartek, 15 maja 2014

Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i kaparami

Piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i kaparami

- a także zielonymi oliwkami


Mięso drobiowe we Włoszech nie cieszy się dużą popularnością. Znacznie wyżej cenione są ryby, owoce morza, wołowina, czy wieprzowina. Będąc we Włoszech, wielokrotnie wertując menu restauracji i barków serwujących codzienną kuchnię wcale nie najwyższych lotów nie mogłam odnaleźć pozycji potraw z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Na pytanie dlaczego tak jest, uzyskałam zakłopotaną minę opowiadającego - dla którego, było to pytanie z działu retorycznych. Ostatecznie usłyszałam, że kurczak jest tani i mało wykwintny. W każdym razie kury we Włoszech mogą czuć się w miarę bezpiecznie. O ile mięso drobiowe, rzeczywiście nie jest powszechne w kuchni włoskiej, to kapary, suszone pomidory w oliwie, oliwki i mozzarella - to jest to z czego Włochu słyną. Na przekór kuchni Italii spróbujmy pewnej fuzji tego, co mniej włoskie, z tym co iście włoskie. 




Składniki dla 4 osób:
  • 4  pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kulka mozzarelli 

Przygotowanie:
  1. W każdej piersi kurczaka wytnij kieszonkę. 
  2. Suszone pomidory, kapary i oliwki pokrój drobno. Dodaj do farszu startą kulkę mozzarelli oraz bazylię. Dodaj około 1 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach. Farsz dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się wymieszały. 
  3. Kieszonki z kurczaka wypełnij dokładnie farszem. Za pomocą wykałaczek zamknij kieszonki. Wierzch oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Smaż na patelni na oliwie pozostałej z zalewy z suszonych pomidorów do miękkości i lekkiego zrumienienia. Kurczaka podałam z kaszą gryczaną z sosem śmietanowym oraz świeżymi pomidorami.


Smacznego!

1 komentarz: