Cacio e pepe
- włoskie spaghetti z serem i pieprzem
Cacio e Pepe jest popularną rzymską potrawą. Jej nazwa oznacza ser i pieprz, co w pełni odzwierciedla składniki dania. Potrawa jest bardzo prosta i właśnie przez to urzekająca. Powstaje na bazie zmielonego czarnego pieprzu oraz tartego sera Pecorino Romano. Klasycznie potrawa powstaje z makaronu spaghetti, coraz częściej jednak dopuszcza się także inne długiego typu makaronu, tak jak na przykład tonnarelli, czy azjatyckie vermicelli. Cacio e pepe zajmuje wyjątkowo mało czasu i jednocześnie jest naprawdę smaczne. Do dania podałam dodatkowo filet pstrąga łososiowego w soli, pieprzu wraz z suszonymi pomidorami oraz kaparami, które idealnie pasują do tej potrawy! Kiedy czasu mało - jest to strzał w dziesiątkę.
Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka pieprzu Pecorino Romano
- 150 g startego sera
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Za pomocą durszlaka przecedź makaron. Wrzuć z powrotem do garnka i natychmiast dodaj łyżkę oliwy, a także 2/3 tartego sera i łyżkę pieprzu. Wymieszaj wszystko razem, wyłóż na talerze i oprósz pozostałym serem. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz