niedziela, 11 maja 2014

Cacio e pepe - spaghetti z serem i pieprzem

Cacio e pepe

- włoskie spaghetti z serem i pieprzem 


Cacio e Pepe jest popularną rzymską potrawą. Jej nazwa oznacza ser i pieprz, co w pełni odzwierciedla składniki dania. Potrawa jest bardzo prosta i właśnie przez to urzekająca. Powstaje na bazie zmielonego czarnego pieprzu oraz tartego sera Pecorino Romano. Klasycznie potrawa powstaje z makaronu spaghetti, coraz częściej jednak dopuszcza się  także inne długiego typu makaronu, tak jak na przykład tonnarelli, czy azjatyckie vermicelli. Cacio e pepe zajmuje wyjątkowo mało czasu i jednocześnie jest naprawdę smaczne. Do dania podałam dodatkowo filet pstrąga łososiowego w soli, pieprzu wraz z suszonymi pomidorami oraz kaparami, które idealnie pasują do tej potrawy! Kiedy czasu mało - jest to strzał w dziesiątkę.




Składniki na 2-3 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka pieprzu Pecorino Romano
  • 150 g startego sera 
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
  1. Spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Za pomocą durszlaka przecedź makaron. Wrzuć z powrotem do garnka i natychmiast dodaj łyżkę oliwy, a także 2/3 tartego sera i łyżkę pieprzu. Wymieszaj wszystko razem, wyłóż na talerze i oprósz pozostałym serem. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz