środa, 28 maja 2014

Wietnamska sałatka z kurczaka

Sałatka z kurczaka

- wietnamska rozkosz dla podniebienia


Wietnamczycy przywiązują dużą wagę do tego, aby składniki dań nie traciły na swojej lekkości i zachowywały świeżość. Co dla niektórych może wydać się zaskoczeniem - używają małej ilości tłuszczu i unikają gęstych sosów i dodają do potraw rozmaitych ziół, które często są cierpkie, ale jednocześnie orzeźwiające. W kuchni wietnamskiej, często stosuje się zioła zupełnie niedoceniane w kuchniach reszty świata, np.  kolendry, która nadaje  intensywny, kwaskowaty posmak. Podobnie, jak inne kuchnie azjatyckie, tak i wietnamska dąży do równowagi. Składniki miękkie, łączy się z chrupkimi, potrawom gorącym towarzyszą zimne, a słodycz przełamywana jest kwaśnym smakiem. Tak tez jest w przypadku prezentowanej sałatki. Ciepła i miękka pierś kurczaka łączy się z chrupką sałatą i jędrnymi pomidorami. Całość polana jest słodko-kwaśnym intensywnym w smaku sosem. Sałatka nie zawiera tłuszczu, a mimo to jest niezwykle sycąca. Jeśli chociaż na chwilę chcesz uciec myślami gdzieś daleko - to wybór dla Ciebie. Spróbuj, zamknij oczy i pozwól się ponieść do aromatycznej Azji.



Składniki dla 3 osób:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 nieduża cebula pokrojona w cienkie talarki
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 2 szklanki sałaty lodowej, drobno poszatkowanej
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych rozgniecionych
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 1 łyżka szalotek usmażonych
  • opcjonalnie: garść luźno wysypanych liści mięty i kolendry
Sos:
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony


Przygotowanie:
  1. Włóż pierś kurczaka do średniego rondla z wrzącą wodą, zagotuj i zmniejsz płomień. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, aż mięso się zagotuje i będzie miękkie. Zostaw kurczaka w wywarze na 10 minut do wystygnięcia. Odlej płyn, a mięso grubo pokrój i rozerwij przy pomocy dwóch widelców na mniejsze cząstki.
  2. Przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki ze sobą i energicznie wymieszaj lub wlej całość do słoika i energicznie wstrząśnij.
  3. W dużej misce wymieszaj marchew z octem, solą i cukrem. Odstaw na 5 minut, po czym dodaj cebulę, znowu odstaw a kolejne 5 minut. Dołóż kiełki i pozostaw całość w misce na 3 minuty. Odcedź płyn z marynowanych warzyw.
  4. Do salaterki z kurczakiem i sałatą dodaj marynowane warzywa. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj składniki. Posyp potrawę orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz